NOS Nieuws

Twee doden bij crash met Nederlandse helikopter in Mali

Middendorp: medeleven gaat uit naar nabestaanden

Bij een ongeluk met een Nederlandse Apache-helikopter in Mali zijn de twee inzittenden omgekomen. Het zijn Nederlandse militairen, zei de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op een persconferentie in Den Haag.

De helikopter stortte vanmiddag neer in de noordelijke provincie Gao. De vliegers waren bezig met een oefening waarbij ze gronddoelen beschoten op een vlak en onbewoond terrein, bijna 50 kilometer ten noorden van Kamp Castor, de Nederlandse basis.

Een andere Nederlandse Apache-helikopter landde onmiddellijk om eerste hulp te verlenen aan de collega's. Een Franse gevechtshelikopter heeft de locatie vervolgens beveiligd. Nederlandse commando's hebben de plaats van het ongeluk veiliggesteld en bewaken die nu, zei Middendorp. Hoe hoog de Apaches vlogen, is niet bekendgemaakt.

Onderzoek

De slachtoffers zijn kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26). Mollinger is na de crash nog overgebracht naar een Frans veldhospitaal, maar daar bezweek hij aan zijn verwondingen. Beide vliegers zijn afkomstig van het 301-squadron van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

René Zeetsen en Ernst Mollinger

Middendorp betuigde namens minister Jeanine Hennis van Defensie en de hele krijgsmacht zijn medeleven aan de nabestaanden. "Onze gedachten gaan naar hen uit", zei hij. Defensie gaat uit van een ongeluk, maar de zaak wordt nog onderzocht, zei Middendorp.

Inlichtingen

In Mali zijn 450 Nederlandse blauwhelmen in het kader van een VN-missie die tot doel heeft de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land te herstellen. De VN-troepen beschermen ook de lokale bevolking tegen islamitische rebellen.

Bij de vredesmissie in Mali zijn militairen uit meer dan twintig landen betrokken. Nederland levert zo’n 450 man, vier Apache-helikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Halverwege dit jaar besluit de regering of de missie wordt verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl