Hoogheemraad Ger de Jonge
NOS Nieuws

'Waterschapsverkiezingen zijn een grote tombola'

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

 • Marc-Robin Visscher

  Verslaggever

In Krimpen aan de Lek wordt hard gewerkt aan het versterken van de dijken. Want de zes meter hoge Lekdijk voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen en is niet meer veilig.

De Lekdijk valt onder het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard dat verantwoordelijk is voor de werkzaamheden. "Deze dijk is afgekeurd", legt Monica Melis van het Hoogheemraadschap uit. "We zijn 1700 meter dijk aan het versterken. Het is een taak van het waterschap om de dijken veilig en op orde te houden."

Inwoner Gerrit de Jager woont onderaan de dijk en krijgt een damwand van 20 meter diepte voor de deur. Daarvoor moet zijn tuin worden opgebroken en krijgt hij een nieuwe oprit die naar de openbare weg leidt. "Met de verkiezingen verander je daar niets aan. Deze dijk moet hoe dan ook vervangen worden", vertelt Melis.

Verkiezingen

"Het gaat er morgen bij de verkiezingen meer om hoe bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd. De afgelopen jaren heeft het huidige bestuur ingezet op hoe je met de bewoners omgaat bijvoorbeeld", vertelt Melis.

"Ik ben tevreden over hoe het tot nu toe gaat", zegt bewoner De Jager. "De communicatie verloopt goed en ik weet wat er gaat gebeuren en daar heb ik vertrouwen in." Maar wie in het bestuur van het Hoogheemraad zit of op wie hij gaat stemmen weet hij niet. "Ik ga vandaag nog eens naar de lijsten kijken om te zien wat voor plannen er allemaal zijn."

 • NOS / Marc-Robin Visscher
  bewoner Gerrit de Jager
 • NOS / Marc-Robin Visscher
  Omgevingsmanagers Monica Melis (l.) en Priscilla van der Haar

Randvoorwaarden

Ger de Jonge werd zes jaar geleden gekozen als hoogheemraad. "De Jager had sowieso een damwand voor de deur gekregen", aldus de bestuurder van het waterschap. "Maar de manier waarop je de dingen aanpakt, maakt het verschil. Het zijn de randvoorwaarden. Zo valt er morgen dus wel wat te kiezen."

Of De Jonge morgen wordt herkozen? "Ik denk het wel, maar de vraag is met hoeveel zetels. Eigenlijk zijn de Waterschapsverkiezingen een grote tombola."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl