NOS Nieuws

'Fingergate' zet Duits-Griekse relatie verder onder druk

Varoufakis steekt middelvinger op naar Duitsland

Er kan een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd aan de moeizame relatie tussen de Duitsers en de Grieken: 'Fingergate'. Op YouTube is een toespraak van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis uit mei 2013 ontdekt waarin hij zijn middelvinger opsteekt naar Duitsland.

Varoufakis verscheen afgelopen zondag via een videoverbinding in het NDR-programma van Günther Jauch, één van Duitslands best bekeken politieke talkshows.

In dat programma werd hij geconfronteerd met de beelden van een toespraak in Zagreb waar hij destijds zei: "Ik had gewild dat Griekenland simpelweg had aangekondigd dat het in januari 2010 uit de eurozone zou stappen. Dan hadden we nu de middelvinger kunnen opsteken naar Duitsland en kunnen zeggen: los dit probleem zelf maar op."

Manipulatie

In de uitzending werd Varoufakis woedend. Hij zei letterlijk: "Die video is gemanipuleerd! Ik heb nooit mijn middelvinger opgestoken. Ik heb dat zelfs nog nooit gedaan. Dit is manipulatie."

De talkshowhost Günther Jauch gaf meteen aan het uitvoerig te zullen onderzoeken. De redactie raadpleegde drie experts die allemaal tot de conclusie kwamen dat het filmpje authentiek is.

Ook de cameraman reageerde op de beschuldigingen. Hij vertelde dat er niets met het materiaal was gebeurd en dat Varoufakis inderdaad de middelvinger omhoog stak richting Duitsland.

Varoufakis zelf plaatste een opvallende tweet, waarin hij verwees naar het "originele" filmpje dat niet "gemanipuleerd" zou zijn. Drie keer raden wat daar op veertig-en-een-halve minuut te zien is? Juist: de middelvinger.

In Duitsland is verbaasd gereageerd op het optreden van Varoufakis. Dat begon toen hij in dezelfde uitzending de situatie van Griekenland wegwuifde als "onbeduidende liquiditeitsproblemen".

Het incident met de middelvinger en zijn reactie daarop beheerste vervolgens het nieuws. En Varoufakis komt er in de Duitse media niet goed vanaf: zij schrijven dat het fragment niet is gemanipuleerd, de Griekse minister daarover loog.

Kapotgemaakt

De Duitse minister van Financiën Schäuble zei gisteren op een bijeenkomst dat de Grieken het vertrouwen hebben geschonden. "Ze hebben alle vertrouwen kapotgemaakt. Dit is een zware terugslag." Volgens Schäuble was Griekenland tot eind vorig jaar op de weg om de financiën op orde te krijgen, maar daar is nu nog weinig van over.

Duitsland is een van de landen die het meest benadrukken dat de Grieken zich aan de financiële afspraken moeten houden.

Verwijten

Dat de gemoederen tussen beide landen oplopen, blijkt uit de incidenten van de laatste tijd. Vorige week beschuldigde het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken Schäuble ervan Varoufakis tijdens een diner te hebben beledigd.

De Griekse minister van Defensie Kammenos verweet Schäuble afgelopen weekend de betrekkingen met Athene door psychologische oorlogsvoering te vergiftigen. Daarnaast dreigden de Grieken met een beslag op Duits onroerend goed, als de landen het niet eens worden over herstelbetalingen voor schade die de nazi's hebben aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tsipras

Volgende week maandag komt de Griekse premier Tsipras naar Berlijn voor een eerste officiële ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl