NOS

De grootste pensioenbeheerder van Nederland APG gaat serieus kijken naar beleggen in windmolenparken op zee. APG is van plan om "enkele honderden miljoenen" te stoppen in bijvoorbeeld het windmolenpark Borssele, dat voor de kust van Zeeland moet gaan verrijzen. 

Eerder wees APG beleggen in windmolens op zee van de hand, omdat het niet zou stroken met de rendementseisen die de pensioenfondsen zich stellen. De techniek voor windmolens op zee zou nog in de kinderschoenen staan en er was te veel onzekerheid rond de subsidies van de overheid. Maar APG is nu om. 

Inmiddels is de nodige ervaring opgedaan met windparken op zee en zijn de risico's beter in kaart te brengen. Bovendien heeft minister Kamp van Economische Zaken verzekerd dat de komende vijftien jaar 18 miljard euro beschikbaar is voor de aanleg van windparken. Die toezegging biedt meer zekerheid voor de langere termijn omdat het om miljardeninvesteringen gaat, zegt een woordvoerder van APG.

Verdubbelen

Voor het ambtenarenpensioenfonds ABP heeft APG al 1 miljard euro belegd in duurzame energie, vooral in windmolens op land. Maar in 2013 kwamen daar geen investeringen bij omdat nieuwe projecten niet interessant genoeg waren. Wel is 250 miljoen euro opzij gezet voor de bouw van waterkrachtcentrales. 

APG heeft zichzelf ten doel gesteld  om de komende jaren de investeringen in duurzame energie te verdubbelen van 1 naar 2 miljard euro.

APG beheert 450 miljard euro aan pensioengelden. Dat is het pensioenvermogen van vijf pensioenfondsen, waaronder ABP, het pensioenfonds voor de Bouw, en het pensioenfonds voor de woningcorporaties SPW. Met die pensioenpot van 450 miljard euro behoort APG tot een van de grootste institutionele beleggers ter wereld.

STER reclame