Lars Antonissen maakte zondag zijn debuut in de finale van een wereldbekerwedstrijd
NOS Sport

'Volgens mij had niemand een idee wie ik was'

Na twaalf jaar plaatste een Nederlandse schansspringer zich zondag weer eens voor de finale van een wereldbekerwedstrijd. De 19-jarige Lars Antonissen kwam op de befaamde Holmenkollen in Oslo knap door de kwalificatie. Ook voor de grote mannen was dat een verrassing, merkte de debutant. "De echte wereldtoppers kijken je dan wel aan: wie ben jij nou?"

Bij de kwalificatie sprong Antonissen naar 116,5 meter, ruim genoeg voor een plek in de finale van de wereldbekerwedstrijd. In die finale kon de 19-jarige debutant dat kunstje niet herhalen. Antonissen kwam niet verder dan 93 meter en landde beroerd, waardoor hij op de laatste plaats eindigde.

Wat ging er mis in de finale? "Ik was bloednerveus", zegt Antonissen. "Het was de eerste keer dat ik door een kwalificatie kwam. En dan was het ook nog meteen een world cup en staan er allemaal camera's op je gezicht. Ongeveer alles wat er mis kan gaan, ging ook mis. Dat was niet zo fijn. Maar mijn doel was het halen van die kwalificatie, en die heb ik ook gehaald."

Antonissen is dan ook vooral blij met de ervaring die hij heeft opgedaan. "Ik heb vooral geleerd hoeveel toeschouwers er bij zo'n wedstrijd kunnen zijn. Het waren er wel veertig, zestigduizend! Dat maakt je nog wel extra nerveus. Maar ze zeggen dat dat minder wordt naarmate je meer wedstrijden springt. Het was vooral ook heel leuk."

Hoofdknikjes

Antonissen heeft wel het gevoel dat hij door zijn prestatie serieuzer wordt genomen. "Volgens mij had niemand echt een idee wie ik was, behalve een paar jongens die ik ken uit de Continental Cup, een niveau lager. Na afloop heb ik wel wat hoofdknikjes gekregen van de grote jongens, maar daar blijft het dan ook wel bij natuurlijk."

Zonder financiële steun

In november 2003 stonden er voor het laatst Nederlanders in een finale bij een wedstrijd op wereldbekerniveau. Boy van Baarle en Christopf Kreuzer kwamen destijds in het Finse Kuusamo ook door de kwalificatie. De prestatie van Antonissen is des te opmerkelijker omdat hij het na zijn matige vorige seizoen zonder de (financiële) steun van de Nederlandse skibond moet stellen.

Daarop zette hij op eigen kracht, samen met schansspringer Ruben de Wit, zijn eigen team op. Ze zochten samen naar sponsors en een deel van de kosten wordt gedekt door de ouders van Antonissen.

Ook wordt de jonge schansspringer niet ondersteund door NOC*NSF. Antonissen is benieuwd of hij nu iets gaat horen van de sportkoepel of de bond. Hij vindt zelf dat hij die steun wel verdient. "Ik zou denken van wel. Ik heb goede resultaten neergezet dit jaar."

Pyeongchang

Antonissen heeft zelf nog een hoger doel. Hij wil in 2018 naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. Maar dat wordt wel lastig, denkt hij zelf. "De limieten die NOC*NSF heeft opgesteld zijn echt heel hoog. Ik moet een keer in de top acht bij een world cup springen. Ik weet niet of dat mogelijk is binnen drie jaar".

Om aan die limiet te voldoen moet hij inderdaad nog wel wat dichter bij de top komen. Ter vergelijking: Antonisse eindigde dit weekend bij zijn world cup-debuut in Oslo als 51ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl