NOS Nieuws

Kinderen uit Maastricht ontvoerd naar IS-gebied

Kinderen uit Maastricht ontvoerd naar IS-gebied

Twee kinderen van 8 en 7 jaar zijn door hun moeder vanuit Maastricht ontvoerd naar Syrië, bevestigt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een bericht van De Limburger. Het OM zegt dat het de eerste keer is dat kinderen zijn ontvoerd naar het IS-kalifaat.

De 32-jarige Tsjetsjeense moslima zou eind oktober met twee van haar vier kinderen naar Syrië zijn vertrokken, waarna de politie groot alarm sloeg. Ondanks een internationaal aanhoudingsbevel, heeft de vrouw het kalifaat in Syrië weten te bereiken. De andere twee kinderen zijn bij een familielid ondergebracht.

De vader vertelt tegen De Limburger dat de kinderen zonder zijn toestemming zijn meegenomen door zijn ex-vrouw. Na haar aankomst in Syrië heeft de vrouw via Facebook laten weten dat zij en haar kinderen in de stad Raqqa zijn. Daarna is niets meer van haar vernomen.

Valse paspoorten

De man was eerder naar de politie gestapt, omdat hij had gehoord dat zijn ex op het punt stond om naar Syrië af te reizen. Zij is daarover een aantal keer verhoord, maar er zouden geen concrete stappen zijn genomen.

Volgens het Landelijk Parket is de Tsjetsjeense vrouw met haar kinderen afgereisd met valse paspoorten. Officier van justitie Bart den Hartigh zegt dat het onmogelijk is om de kinderen terug te halen. Onder meer doordat er geen rechtshulp-relatie meer is met Syrië en doordat de vrouw en de kinderen in een oorlogsgebied zijn.

Officier van justitie Bart den Hartigh over de ontvoering van twee kinderen naar Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl