NOS

ING wil het mini-pupillenvoetbal in Nederland verder professionaliseren. De bank bezoekt samen met de KNVB duizend clubs om die te begeleiden bij het coachen van 4- en 5-jarigen.

In Nederland zitten 45.000 kleuters op voetbal. Het zijn kinderen die nog te jong en te speels zijn voor het F-elftal.

Bij welpenvoetbal doen kinderen vooral spelletjes met de bal om balgevoel te krijgen. Ze spelen minder wedstrijden dan bij de F'jes. Volgens veel trainers worden kinderen later betere voetballers als ze al op 4-jarige leeftijd op voetbal gaan.

Kaboutervoetbal, minipupillenvoetbal, welpenvoetbal...

Sommige clubs noemen het kaboutervoetbal, andere clubs noemen het mini-pupillenvoetbal. ING houdt het bij de term welpenvoetbal.

Meisjesvoetbal

De bank startte in 2012 met het ondersteunen van clubs met welpenvoetbal. "Op dit moment zijn er 550 clubs bezig met welpenvoetbal. We willen dat uitbreiden naar duizend clubs", zegt Jeroen Baardemans van ING.

Clubs krijgen een materialenpakket en lesmateriaal voor de trainingen. "We willen clubs leren hoe ze met welpenvoetbal kunnen beginnen in de vereniging. En we willen specifiek meisjesvoetbal daar een plek in geven, zodat de allerkleinsten er spelenderwijs kennis mee kunnen maken."

STER reclame