Mark Rutte op campagne in Amstelveen
NOS Nieuws

Peilingwijzer: herstel VVD, licht verlies PVV en D66

Enkele dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen zet het herstel van de VVD door en zakken PVV en D66 wat weg in de Peilingwijzer.

De VVD, die begin deze maand nog terugviel naar 19 tot 23 Tweede Kamerzetels, heeft met 23 tot 27 zetels de leiding genomen in de 'kopgroep’ van drie, waarin de PVV en D66 beide op 21 tot 25 zetels staan.

Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, wijst erop dat de stijging van de VVD het gevolg is van de forse stijging bij Peil.nl van Maurice de Hond. Bij Peil.nl is de partij in twee weken zes zetels gestegen: van 17 naar 23. Tot begin deze maand deed de VVD het bij De Hond veel minder goed dan bij de andere opiniepeilers; nu is het beeld veel gelijkmatiger.

Louwerse signaleert dat ook in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 de scores bij de verschillende peilbureaus naar elkaar toe bewogen.

Zolang er geen verkiezingen in zicht zijn, zijn sommige kiezers geneigd ‘een signaal af te geven’. VVD-kiezers geven bijvoorbeeld een voorkeur voor D66 of de PVV aan, terwijl ze als het erop aankomt toch terugkeren naar hun eigen partij. Louwerse wijst erop dat de bureaus verschillende methoden gebruiken om deelnemers aan hun peilingen te selecteren. Bij Peil.nl melden deelnemers zichzelf aan, waardoor Louwerse vermoedt dat deze effecten hier relatief sterk zijn.

De bescheiden terugval van de PVV lijkt samen te hangen met het herstel van de VVD. De lichte achteruitgang van D66 valt samen met het voorzichtige herstel van de PvdA, dat al eerder zichtbaar werd, en van de VVD. Overigens wijst Louwerse erop dat PVV en D66 ten opzichte van de Kamerverkiezingen nog altijd op een dikke winst staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl