Kinderen in de hoofdstad van Vanuatu, Port Vila
NOS Nieuws

President Vanuatu zag monster over eilanden trekken

De orkaan Pam heeft op de eilandengroep Vanuatu jaren van ontwikkeling tenietgedaan. Dat heeft president Baldwin Lonsdale van Vanuatu gezegd in Japan, waar hij juist was voor een conferentie over rampenbestrijding. "Het was een monster", zei de president over de orkaan.

Lonsdale deed in Japan een oproep aan de internationale gemeenschap om hulp te bieden aan zijn land. Hij wil vandaag proberen om terug te keren naar de eilandengroep om de schade op te nemen.

President Vanuatu zag monster over eilanden trekken

In de hoofdstad Port Vila is het leeuwendeel van alle huizen verwoest of beschadigd door de orkaan, maar hoe de situatie is op andere eilanden is nog grotendeels onduidelijk. Vanuatu telt zo'n 65 bewoonde eilanden. Communicatie met eilandbewoners is veelal onmogelijk doordat telefoonlijnen kapot zijn.

Er zijn tot nu toe acht doden geteld, maar de vrees bestaat dat het dodental nog fors oploopt. Tienduizenden mensen zijn getroffen.

Water en dekens

Vliegtuigen van Australië en Nieuw-Zeeland hebben de eerste hulpgoederen naar Vanuatu gebracht. Er is grote behoefte aan huisvesting, water en dekens. Volgens hulporganisatie Oxfam heeft de orkaan waarschijnlijk een van de grootste rampen ooit in de regio veroorzaakt.

Pam, inmiddels afgezwakt tot een zware storm, beweegt zich nu langs de oostkust van Nieuw-Zeeland. Op meerdere plekken zijn mensen geëvacueerd en de weerdiensten van Nieuw-Zeeland waarschuwen dat de restanten van Pam nog grote overlast kunnen veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl