Poetin spreekt in de documentaire openhartig over de Krim
NOS Nieuws

Poetin was bereid kernwapens paraat te zetten om Krim

Rusland was bereid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis rond Oekraïne en de Krim. Dat zegt de Russische president Poetin in een documentaire die vanavond is uitgezonden op de Russische staatstelevisie.

De film markeert de eerste verjaardag van het referendum onder de bevolking van de Krim over de toekomst van de voormalige Oekraïense provincie. De Krim werd door Rusland ingelijfd.

Over de nucleaire wapens zegt Poetin in de documentaire: "We waren bereid ze klaar te zetten. De Krim is ons historisch grondgebied. De Russen die daar wonen, waren in gevaar. We konden hen niet aan hun lot overlaten".

Bescherming

Eerder werd al bekend dat Poetin in de documentaire openhartig toegeeft dat het plan om de Krim te annexeren uit zijn koker kwam.

Hij vertelt dat hij het ministerie van Defensie opdracht gaf om speciale troepen van de militaire veiligheidsdienst, mariniers en paratroepers in te zetten op de Krim "onder het mom dat we onze militaire faciliteiten daar moesten beschermen". In Sebastopol, op de Krim, is de basis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Verder maakt Poetin in de documentaire bekend dat Russische troepen de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj hebben geholpen om naar Rusland te komen. De pro-Russische Janoekovitsj werd in februari 2014 na massaal protest afgezet, waarna hij Kiev ontvluchtte.

Trailer van de documentaire

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl