Arek Milik scoort voor Ajax

Ajax boekt overtuigende zege op Heerenveen

Ajax heeft in een aantrekkelijke wedstrijd uit met 4-1 gewonnen van sc Heerenveen. Arek Milik scoorde twee keer en was dicht bij een hattrick.

Beide ploegen begonnen aanvallend, maar Ajax kreeg de kansen en stond al snel op 2-0. Na een onbedoelde een-twee met Marten de Roon schoot Milik met een stuit raak en even later kopte Davy Klaassen uit een hoekschop binnen.

Heerenveen was aangeslagen en kreeg geen ruimte van Ajax, dat bij de omschakeling telkens voor dreiging zorgde en een paar keer dicht bij een derde treffer was. Plots was het echter raak aan de andere kant: na een mooie aanval over rechts werkte Mark Uth de bal via Joël Veltman binnen.

Veltman maakt fout goed

In de daarop volgende minuten hing de 2-2 in de lucht, maar uiteindelijk viel het doelpunt toch aan de andere kant. Veltman maakte zijn 'fout' goed met een rake kopbal uit een vrije trap van Daley Sinkgraven. Uth leek weer wat terug te gaan doen: hij omspeelde doelman Jasper Cillessen, maar schoot voor een bijna leeg doel tegen Veltman op.

Vroeg in de tweede helft kreeg Uth op drie meter van het doel zijn voet niet tegen de bal, waarna Janio Bikel de paal raakte. Heerenveen voerde de druk op en even wankelde Ajax. Maar de Amsterdammers bewaarden de rust, kregen gaandeweg meer vat op de Friese aanvallen en werden bij counters weer gevaarlijk.

Bij één zo'n counter rondde Milik uit een voorzet van El Ghazi knap af en was de wedstrijd beslist. Bij weer een Amsterdamse tegenstoot werkte Pele van Anholt El Ghazi tegen de grond, wat hem op rood kwam te staan. Uit de vrije trap die volgde trof Milik de buitenkant van de paal.