NOS Nieuws

'Het zien van de eclips is de kers op de taart'

Cruisen naar de zonsverduistering

De eclipsbrilletjes liggen weer in de winkels en de sterrenwachten zijn in hoogste staat van paraatheid, want er komt weer een zonsverduistering aan. Vrijdag tussen 09.30 en 11.45 uur wordt in Nederland 84 procent van de zon verduisterd door de maan.

Bij de Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort kunnen ze haast niet wachten. "Wij gaan er een mooie bijeenkomst van maken", zegt Andries Boone. "Er komt hier ook een schoolklas kijken en het is heel leuk om dat uit te leggen aan die kinderen."

Voorzichtig zijn

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan. "Het moet wel onbewolkt zijn", zegt Boone. "Want het daadwerkelijke zien is wel de kers op de taart natuurlijk. Maar goed, we hebben ook nog wel andere middelen om het duidelijk te maken."

Als het weer goed is, moeten kijkers wel voorzichtig zijn, waarschuwt Boone. "Kijk altijd met een filter naar een object dat heel veel licht geeft, zoals de zon." En voor iedereen die thuis een verrekijker heeft: "Dat zijn gevaarlijke dingen om mee in de zon te kijken, doe dat alsjeblieft niet."

Een gedeeltelijke zonsverduistering in Israël in 2013

Waar je wel mee naar de zon mag kijken is de nieuwe heliostaat, oftewel zonnekijker, in Leiden. De heliostaat is net op tijd af. "Aan het begin van het jaar zijn we begonnen met een crowdfundingactie en na een maand hadden we het geld al binnen, zo’n 20.000 euro", zegt Alex Pietrow van de Universiteit Leiden. "Het bouwen duurde iets meer dan een maand, maar we hadden natuurlijk een goede deadline: de zonsverduistering van 20 maart."

Pietrow legt uit hoe het apparaat werkt. "Het is een soort grote spiegel en die volgt de zon. Dat licht wordt naar een bepaalde plek in de zonnekijker gestuurd en dan wordt het geprojecteerd op een muur voor het publiek."

In de zon kijken, kan je twee keer doen in je leven.

Alex Pietrow

"Dan zie je de zon zoals je hem eigenlijk nooit kunt zien in het gewone leven. Hij wordt uitvergroot, tot zo’n 80 centimeter. Je ziet dan zonnevlekken, bubbels van kokend zonneplasma dat naar boven komt en misschien ook zonnevlammen, maar dat weten we nog niet helemaal zeker."

Diehard-fans

Ook de Leidenaar waarschuwt voor het kijken naar de eclips met het blote oog. "Je kunt dat twee keer doen in je leven, zei een professor eens tegen mij: een keer met je linker oog en een keer met je rechter. Dus we raden het zeker niet aan. Maar met een goed filter, onze heliostaat of een eclipsbrilletje, is het zeker de moeite waard."

Voor de echte diehard-fans vertrekt vanmiddag een cruiseschip vanuit IJmuiden richting de Faeröer-eilanden. Daar is de eclips het beste te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl