Vitesse viert de 2-1 van Marko Vejinovic

Vitesse verslaat en nadert AZ

Vitesse heeft de vierde plaats van AZ in het vizier gekregen door thuis met 3-1 te winnen van de Alkmaarders. De Arnhemmers staan nog drie punten achter op AZ, dat vorige week door de pijnlijke 6-2 nederlaag bij FC Utrecht van de derde naar de vierde plaats zakte.

Na de zeperd van vorige week had AZ-trainer John van den Brom Dabney Dos Santos en Robert Mühren uit de ploeg gelaten in het duel tegen zijn voormalige werkgever. Daarentegen stonden Aron Jóhannsson en Muamer Tankovic, die tegen Utrecht op de bank zaten, nu wel in de basis.

Spectaculair begin

Onder het gesloten dak van de Gelredome bood de beginfase volop spektakel. Bertrand Traoré kopte Vitesse op voorsprong nadat hij dankbaar had geprofiteerd van het wegglijden van Wesley Hoed. Amper een minuut later stond de gelijkmaker al op het bord. Steven Berghuis scoorde uit de rebound nadat doelman Eloy Room een hard schot van Simon Poulsen had gekeerd.

In het levendige vervolg hield Room zijn ploeg op de been bij kansen van Berghuis, Tankovic en Markus Henriksen. Aan de andere kant stond de paal een treffer in de weg bij een puntertje van Denys Olijnyk en stopte Esteban een schot van Valeri Kazaisjvili.

In de minder enerverende tweede helft had Vitesse een veldoverwicht, maar kwamen de Arnhemmers goed weg toen de te lang treuzelende Henriksen verzuimde AZ op voorsprong te zetten. Namens de thuisclub lieten onder anderen Kazaisjvili en Zakaria Labyad kansen onbenut.

Vejinovic matchwinner

Na bij de openingstreffer al een belangrijke rol te hebben gespeeld, stonden Hoedt en Traoré ook aan de basis van de 2-1. Na een overtreding van de verdediger op de aanvaller, scoorde Marko Vejinovic vanaf de penaltystip.

In de extra tijd werd AZ bij hands van Rochdi Achenteh een penalty onthouden, waarna Kazaisjvili in de daaropvolgende counter de derde Arnhemse treffer liet aantekenen.