De paus heeft zijn verkiezing verwerkt, zegt Vaticaan-kenner Stijn Fens AFP

"Deze uitspraak van de paus betekent nog geen nieuwe invulling van het ambt", zegt Vaticaan-kenner Stijn Fens. Paus Franciscus zei in een interview dat hij denkt dat hij nog voor zijn dood zal aftreden; net zoals zijn voorganger Benedictus deed. 

Benedictus was daarmee de eerste paus in 600 jaar die niet tot aan zijn dood in functie bleef. "Franciscus ziet Benedictus als een soort wijze grootvader, dus het is niet verwonderlijk dat hij zijn voorbeeld volgt. Maar het kan heel goed dat de volgende paus 'gewoon' weer in functie blijft tot aan zijn overlijden. Het is nog te vroeg om te spreken van een nieuwe trend", zegt Fens.

De paus heeft zijn verkiezing intussen wel verwerkt.

Vaticaan-kenner Stijn Fens

De uitlatingen van de 78-jarige Franciscus komen voor Fens niet als een grote verrassing. "Hij heeft in uitgelekte privégesprekken al vaak gehint op een niet al te langdurig pontificaat, maar dit is wel voor het eerst dat hij er openlijk voor uitkomt."

De paus zegt in het gesprek op de Mexicaanse televisie dat hij het "niet erg vindt om paus te zijn". Daar druipt het enthousiasme niet vanaf, maar ook dat past bij Franciscus, zegt Fens. "Hij hield er twee jaar geleden totaal geen rekening mee dat hij zou worden verkozen. Hij had zijn preek voor de zondag erna al af, omdat hij ervan uitging dat hij dan gewoon zijn mis zou opdragen in Buenos Aires. Maar hij heeft zijn verkiezing inmiddels wel verwerkt."

Ontspannen

Dat betekent volgens Fens niet dat hij paus is tegen wil en dank. "Maar Franciscus zou graag zien dat het allemaal wat sneller gaat in het Vaticaan. De curie, het bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk, werkt wat hem betreft te langzaam."

Paus Franciscus komt opvallend ontspannen over in het interview, merkt Fens. "Dat komt waarschijnlijk doordat hij tegen Mexicanen zijn eigen taal kan spreken. Daardoor praat hij veel makkelijker en dat zie je terug in zijn uitlatingen."

STER reclame