Minister Asscher van Sociale Zaken ANP

Minister Asscher van Sociale Zaken wil de mogelijkheden voor zzp'ers om sociale verzekeringen af te sluiten voorlopig niet uitbreiden, omdat dat te duur wordt. De regels die het UWV nu hanteert voor Ziektewet- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp'ers blijven hetzelfde, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Volgens Asscher zou een verruiming van de regels ervoor zorgen dat juist ondernemers met een ziekteverleden of kans op ziekte zich gaan verzekeren. Dat zou leiden tot een stijging van de premie voor alle werknemers. 

Nu is het zo dat alleen werknemers die voor zichzelf gaan beginnen en die zich binnen 13 weken melden, zich bij het UWV kunnen verzekeren voor de Ziektewet en arbeidsongeschiktheid. Zzp'ers die meteen als zelfstandige beginnen, of die te laat zijn met hun aanmelding, kunnen alleen bij particuliere verzekeraars terecht. 

Asscher vindt verder dat er genoeg voorlichting is voor zzp'ers. "Daarom ben ik niet van plan om nu aanvullende maatregelen te nemen om de bekendheid van de vrijwillige verzekering verder te vergroten." Asscher wijst erop dat de voorlichting de afgelopen maanden is verbeterd. 

Krokodillentranen

Stichting ZZP Nederland zegt dat dat nu juist het probleem is: de meeste zzp'ers weten niets van ziektewet- of arbeidsongeschiktheidspolissen. "Per jaar komen honderdduizend starters langs bij de Kamer van Koophandel. Geef ze daar betere voorlichting."

Het Netwerk Zelfstandig Werkenden zegt dat er genoeg ideeën zijn voor betere verzekeringen voor zelfstandigen, maar dat minister Asscher eerst met zijn aangekondigde onderzoek naar de toekomst van de zzp'er moet komen. "Wat is het kabinet van plan met de zzp'ers? Het onderzoek zou er in december al zijn, maar staat nu voor de zomer gepland. Kennelijk ligt het politiek gevoelig." 

Een woordvoerder van Asscher zegt dat het rapport er snel komt. Daarin zal duidelijk worden wat er precies gaat gebeuren met de verzekering van zzp'ers. 

D66-Kamerlid Van Weyenberg, die de vragen aan Asscher had gesteld, vindt de antwoorden teleurstellend. "Krokodillentranen van het kabinet. Zeggen dat het erg is dat zzp'ers zich niet verzekeren, maar als we iets verzinnen zeggen ze nee."

Uitsluiten

De meeste zzp'ers weten niet van de mogelijkheid dat zij zich bij het UWV kunnen verzekeren, en dat het UWV een acceptatieplicht heeft voor mensen met bestaande aandoeningen of een ziekteverleden.

Nadeel van particuliere verzekeraars is dat de premie daar vaak hoger is en dat die verzekeraars bepaalde ziekten of aandoeningen mogen uitsluiten, waardoor de verzekering het belangrijkste risico niet dekt.

Maar 36 procent van de zzp'ers is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. 

STER reclame