EPA
NOS Nieuws

Franciscus denkt niet lang paus te zijn

Paus Franciscus denkt niet dat hij heel lang paus zal zijn. In een interview zei hij dat hij zichzelf eerder ziet aftreden dan dat hij tot zijn dood paus blijft. Het is vandaag twee jaar geleden dat hij aantrad.

"Ik heb het gevoel dat mijn pontificaat kort zal zijn, vier of vijf jaar, misschien zelfs twee of drie jaar", zei de 78-jarige paus tegen de Mexicaanse zender Televisa. "Daarvan zijn er al twee voorbij. Dat is een vreemde gewaarwording."

"Ik voel dat de Heer mij hier voor een korte tijd heeft geplaatst."

Hoge leeftijd

Paus Franciscus zou geen gezondheidsproblemen hebben. Hij zegt dat hij het idee van paus Benedictus deelt. Die trad in 2013 op 85-jarige leeftijd af, omdat hij naar eigen zeggen niet goed kon functioneren door zijn hoge leeftijd. Daarmee was hij de eerste paus in 600 jaar die niet tot zijn dood bleef zitten.

"Ik denk dat Benedictus met zijn moedige daad de deur heeft geopend voor emeriti-pausen. Benedictus moet niet als een uitzondering gezien worden, maar als een voorbeeld", zei Franciscus daarover.

In een vaste leeftijd voor een paus om met pensioen te gaan, ziet hij niets.

Pizza eten

In het interview zei paus Franciscus ook dat hij het niet erg vindt om paus te zijn, maar dat hij ook graag eens onherkenbaar een pizza zou willen eten in Rome. Hij mist de tijd dat hij bisschop was in Buenos Aires en gewoon de stad in kon gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl