De Glazen Koets, deels afgedekt met blauw doek, op weg naar het Louwman Museum ANP

De Glazen Koets is na een grondige restauratie die vijf jaar heeft geduurd vanmiddag weer even te zien geweest. De koets reed vanaf de Koninklijke Stallen in Den Haag naar het Louwman Museum. Hij was met blauw zeildoek afgedekt, waardoor hij nog niet helemaal te zien was. Dat moment komt pas maandag, als koning Willem-Alexander de koets zal onthullen. Het is een van de festiviteiten bij de viering van 200 jaar koninkrijk.

De Glazen Koets werd in 1821 besteld door Koning Willem I en werd gebruikt bij de huwelijken van prinses Juliana in 1937 en van prinses Beatrix in 1966. Verder werd hij jaarlijks ingezet op Prinsjesdag. Aanvankelijk ook nog nadat in 1898 de Gouden Koets in gebruik was genomen, omdat Koningin Wilhelmina een voorkeur voor de Glazen Koets zou hebben gehad.

De Glazen Koets is het pronkstuk van het Nederlandse Koninklijke Staldepartement. Hij ontleent zijn naam aan het glas waarmee de ornamenten op de koets, in de vorm van laurier- en eikenbladeren, worden beschermd. Vanaf dinsdag tot 21 juni is hij te bewonderen in het Louwman Museum.

STER reclame