De strijd tegen ebola gaat verder in Guinee - december 2014
NOS Nieuws

Infectieziekten grote bedreiging voor ebolalanden

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De ebola-uitbraak is absoluut nog niet voorbij, maar nieuwe problemen met infectieziekten dienen zich al aan in de zwaarst getroffen landen Guinee, Sierra Leone en Liberia. Door de ineenstorting van het toch al kwetsbare zorgsysteem daar zijn er tijdens de ebola-uitbraak maar weinig kinderen gevaccineerd. Daardoor is het aantal niet-ingeënte jonge kinderen met ongeveer de helft toegenomen, stelt een groep Amerikaanse onderzoekers vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Het aantal vaccinaties van kinderen tussen negen maanden en vijf jaar in Guinee, Liberia en Sierra Leone is de afgelopen zestien maanden naar schatting met 75 procent gedaald. Dat vergroot de kans op uitbraken van allerlei infectieziekten.

Mazelen

De auteurs van het artikel in Science vrezen vooral een uitbraak van mazelen, omdat het mazelenvirus zich heel makkelijk verspreidt. Het virus is vijf tot tien keer besmettelijker dan het ebola-virus. In arme landen is mazelen een ziekte met hoge sterfte. Volgens Science kan die oplopen tot twintig procent, doordat ondervoeding en gebrek aan vitamine A in arme landen op grote schaal voorkomen.

De onderzoekers rekenen voor dat elke maand dat het zorgsysteem verlamd is door de ebola-uitbraak, er bijna 20.000 ongevaccineerde kinderen tussen de negen maanden en vijf jaar bij komen. Voor de uitbraak was de vaccinatiegraad in Liberia, Sierra Leone en Guinee al niet zo hoog met naar schatting tussen de 62 en 79 procent.

Ongevaccineerden

Toen de ebola-epidemie begon waren er volgens de onderzoekers 780.000 ongevaccineerde kinderen in de drie landen. Na een jaar van nauwelijks functionerende gezondheidszorg (alle aandacht ging uit naar de verzorging van ebola-patiënten) zou het aantal ongevaccineerde jonge kinderen tot bijna 1,1 miljoen zijn opgelopen.

Een uitbraak van mazelen zou daardoor nu bijna twee keer zo veel kinderen treffen als voor de ebola-epidemie. Met in het ernstigste geval veel meer doden tot gevolg, dan door ebola.

Omgekomen

Wat voor mazelen geldt, gaat ook op voor andere infectieziekten waartegen jonge kinderen gevaccineerd worden: polio, difterie, kinkhoest en meningitis. Maar ook voor allerlei andere infectieziekten waarvoor (nog) geen vaccins beschikbaar zijn, zoals malaria, hiv en tuberculose.

De dood van vijfhonderd artsen en verpleegkundigen door ebola trekt een zware wissel op het uitvoeren van vaccinatieprogramma's en de patiëntenzorg in de drie West-Afrikaanse landen.

Epidemie

De ebola-epidemie gaat intussen door. In de week tot 8 maart kwamen er 116 gevallen bij. Op de eerste twee dagen van de nieuwe week weer 65. Liberia heeft al twee weken geen nieuwe gevallen gemeld. Dat land wil met hulp van buitenlandse partners in mei een vaccinatiecampagne tegen mazelen beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl