Dijsselbloem: Griekenland geeft anderen de schuld

Minister Dijsselbloem vindt dat Griekenland de schuld van de financiële problemen te veel buiten het land zelf legt. "Duitsland is daarvan nu het favoriete slachtoffer", zei hij voor het begin van de ministerraad.

De afgelopen tijd is de toon in de discussie tussen Duitsland en Griekenland over de Griekse schulden steeds scherper geworden. Duitsland is een van de landen die het meest benadrukken dat de Grieken zich aan de financiële afspraken moeten houden. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Duitse minister van Financiën Schäuble er deze week van zijn Griekse collega Varoufakis tijdens een diner te hebben beledigd.

Dijsselbloem sprak van veel verbaal geweld, dat geen doel dient. Hij zei dat de Duitsers de afgelopen jaren grote inspanningen hebben geleverd om Griekenland met goedkope leningen te helpen en dat we nu weer in de "constructieve stand" moeten om de Griekse economie op het juiste pad te krijgen. 

Deze week laaide ook de strijd tussen Griekenland en Duitsland op over herstelbetalingen vanwege de Tweede Wereldoorlog. De Griekse minister van Justitie wil het mogelijk maken beslag te leggen op Duits onroerend goed als de twee landen er samen niet uitkomen. 

STER reclame