Het SXSW-festival nam ook in 2014 heel Austin over EPA

Tech en kunst vinden elkaar op festival

tijd van publicatie
Geschreven door
Rachid Finge
Techredacteur
Elger van der Wel
Redacteur

Combineer een muziekfestival als Noorderslag met een filmfestival als het IDFA en voeg daar nog duizenden nerds, ontwerpers en ondernemers aan toe. Dat is in een notendop South By South West (SXSW), een festival waar creativiteit en technologie elkaar ontmoeten.

SXSW vindt elk jaar plaats in de Amerikaanse stad Austin, een liberaal bolwerk met bijna even veel inwoners als Amsterdam, in de verder grotendeels conservatieve staat Texas. Er worden zo'n 75.000 bezoekers verwacht op het festival, dat vandaag begint. Heel Austin wordt de komende tien dagen door SXSW overgenomen.

Het festival bestaat uit drie onderdelen: Interactive (wat misschien beter Technology had kunnen heten), Film en Music.

Interactive laat zien waar de interesses liggen van de tech-wereld en geeft daardoor vaak een blik op de toekomst. Nu taxi-apps als Uber regelmatig het nieuws halen en auto's die zonder bestuurder kunnen rijden steeds dichterbij komen, is er dit jaar veel aandacht voor vervoer en transport.

Ook zijn er tientallen sessies en bijeenkomsten over the Internet of Things, het idee dat straks alle apparatuur op het internet is aangesloten en met elkaar kan communiceren om samen te werken. Denk aan een thermostaat die vast aan gaat na een seintje van de auto dat de bewoner onderweg naar huis is.

Mode?

Opvallend dit jaar is de aandacht voor mode. Steeds meer technologiebedrijven werken aan producten die we niet wegstoppen in onze broekzak, maar op of om ons lijf dragen. Niet alleen wat technologie doet, maar ook hoe die eruit ziet is daardoor nu belangrijk.

Vorig jaar op SXSW: een jurk met zonnepanelen. Handig als de accu van je smartphone leeg is Pauline van Dongen

Verder zijn er sessies over de donkere kanten van sociale media, zoals cyberpesten en het gebruik van sociale media door terroristen.

Start-ups

Net als elk jaar presenteren start-ups en jonge ondernemers hun nieuwste ideeën en innovaties, in de hoop de aandacht van de pers en wellicht ook investeerders te trekken. 

Bij de wedstrijd voor start-ups op SXSW zijn dit jaar helaas geen Nederlandse finalisten (vorig jaar nog twee), maar de Nederlandse krantenartikelenkiosk Blendle en journalistenplatform De Correspondent geven wel een presentatie over hun werkzaamheden.

SXSW begint vandaag en duurt nog tot en met maandag 22 maart, al houdt het Interactive-gedeelte, waar de NOS verslag van doet, komende dinsdag al op.

STER Reclame