Drone doodt planner aanval op winkelcentrum Kenia

Een van de daders van de aanslag op het winkelcentrum AFP

Een Amerikaanse drone heeft in Somalië een belangrijk lid gedood van terreurgroep al-Shabaab, zeggen Amerikaanse en Keniaanse bronnen tegen het persbureau AP. Adan Garar was een van de planners van de aanval op een Keniaans winkelcentrum in 2013.

De aanval vond plaats in de buurt van de Somalische stad Bardhere. Het onbemande vliegtuigje nam de auto van Garar onder vuur. Daarbij kwamen ook twee anderen om het leven.

Bij de aanslag op de Westgate Mall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi openden terroristen het vuur op het winkelend publiek. 76 mensen kwamen daarbij om het leven. 

Mislukte aanslag

Garar zou ook betrokken zijn geweest bij een mislukte aanslag in maart 2014. Toen wilden terroristen bommen laten afgaan op een vliegveld, een ferry en een supermarkt in Mombasa. Het plan mislukte toen de politie de bomauto vond die had moeten afgaan op de ferry. 

Al-Shabaab heeft wraak gezworen op Kenia en ook Oeganda, omdat die landen een bijdrage leveren aan de internationale troepenmacht die al-Shabaab bestrijdt in Somalië.

STER Reclame