Het Iraakse leger bestookt IS in de stad Tikrit
NOS Nieuws

Tikrit voor driekwart heroverd op IS

Het Iraakse leger heeft de islamitische terreurgroep IS vrijwel geheel verjaagd uit Tikrit. Volgens ooggetuigen heeft het leger inmiddels zeker 75 procent van de stad in handen.

Zo'n honderd strijders van IS hebben nog delen van het centrum van Tikrit in handen. Ze zijn omsingeld door Iraakse strijders en worden vanuit de lucht aangevallen.

Tikrit was sinds juni 2014 in handen van IS. Het offensief om de stad op IS te heroveren begon twee weken geleden en verliep moeizaam door sluipschutters, bermbommen en zelfmoordterroristen. Ook nu stuiten de Iraakse strijdkrachten nog op fel verzet.

Versnelling

Door de inzet van ruim 20.000 sjiitische militairen is de herovering van de stad versneld. Deze strijders zijn zeer gemotiveerd, omdat IS bij de inname van Tikrit veel sjiitische rekruten heeft gedood. Soennieten vrezen voor wraakacties.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is met de verovering van het grootste deel van de stad een keerpunt in de strijd aangebroken. De verovering brengt de herovering van Mosul, de een-na-grootste stad van Irak, dichterbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl