Het OM onderzoekt of Piet Ploeg schuldig is aan fraude
NOS Nieuws

Verdachte voorzitter stichting MH17 tijdelijk weg

Voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 heeft zijn functie tijdelijk neergelegd. Aanleiding is een strafrechtelijk onderzoek naar de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht. Het OM onderzoekt of Ploeg, voormalig VVD-wethouder in de Utrechtse gemeente, schuldig is aan lekken.

Hoofdverdachte in de zaak is VVD-raadslid Kathalijne de Kruif. Zij zit vast voor hennepteelt en witwassen en wordt ook verdacht van het schenden van het ambtsgeheim. Ze zou vorig jaar als lid van de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersbenoeming informatie hebben gelekt.

Gisteren meldde NRC Handelsblad dat oud-wethouder Ploeg bij de zaak betrokken is. De informatie van De Kruif zou via hem zijn beland bij Rob Bats, de oud-burgemeester van Haren die in de race was voor de post in Stichtse Vecht.

Gezamenlijk besluit

Hangende het onderzoek legt Ploeg nu het voorzitterschap neer van de Stichting Vliegramp MH17, die opkomt voor de belangen van de nabestaanden van de ramp in Oost-Oekraïne. Bestuurslid Evert van Zijtveld zegt dat het een gezamenlijk besluit was.

De stichting wil voorkomen dat de discussie over Ploeg het behartigen van de belangen van de nabestaanden in de weg zit, zegt Van Zijtveld. Ploegs taken worden voorlopig verdeeld over de andere bestuursleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl