De twee treinen die op elkaar botsten in Tilburg
NOS Nieuws

Zorgen bij provincies en gemeenten over goederentreinen

Drie provincies en negentien gemeenten hebben een brandbrief naar Den Haag gestuurd over goederentreinen. Gemeenten tussen Zwijndrecht en Venlo maken zich zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door dichtbevolkt gebied.

Vanaf volgende maand wordt gewerkt aan de Betuweroute, waardoor er tot 2022 meer goederentreinen door Brabant gaan rijden. De ondertekenaars van de brandbrief willen van de Tweede Kamer en staatssecretaris Mansveld garanties voor de veiligheid van de Brabantroute, de treinroute die Rotterdam verbindt met het Ruhrgebied in Duitsland.

De Tilburgse wethouder Jacobs van GroenLinks zegt namens de ondertekenaars van de brief: "Wij eisen als steden langs de Brabantroute extra maatregelen voor de veiligheid op het spoor, voor er ook maar één goederentrein van de Betuweroute naar de Brabantroute wordt verplaatst."

Botsing

Vrijdag botste in Tilburg een stoptrein achterop een stilstaande goederentrein. De machinist van de passagierstrein was door een rood sein gereden. Door de botsing lekte het brandbare butadieen uit de goederentrein. Het treinverkeer tussen Tilburg en Breda was door het ongeluk tot zondag verstoord en acht mensen raakten gewond.

In 2007 was er in Tilburg een bijna-botsing van treinen op nagenoeg dezelfde plek als het ongeval van vrijdag. "Het lijkt of het Rijk daar niet voldoende van heeft geleerd", stelt de Tilburgse wethouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl