ANP
NOS Nieuws

Botsing Pechtold en Samsom over bezuinigingsplan D66

D66-leider Pechtold en PvdA-leider Samsom hebben een stevige botsing gehad over de eis van de oppositiepartij om extra te bezuinigen. Samsom wilde tijdens het tv-debat in het programma Pauw weten hoeveel en waarop D66 exact wil korten.

"Waarop wilt u bezuinigen?" vroeg Samsom herhaaldelijk. "Bent u bang om het te vertellen tegen de kiezers of bent u op weg naar de uitgang?"

Pechtold zei dat hij dacht aan een bedrag van zo'n 1 à 1,5 miljard euro bezuinigen. Een deel van dat bedrag moet worden weggehaald bij de overheid. "Dat zijn salarissen van leraren. Waarop kun je anders nog snijden?", vroeg Samsom zich af. Op de potloden en de puntenslijpers"?

Pechtold: haal geld weg bij de overheid

Vanwege de aantrekkende economie is er waarschijnlijk zo'n 4,5 miljard euro extra, zo bleek uit de voorlopige cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Het kabinet heeft nog niet duidelijk gemaakt wat er met dat geld gaat gebeuren.

De coalitiepartijen PvdA en VVD willen op dit moment niet meer bezuinigen, om de economie even met rust te laten. D66 wil dat er minder geld wordt uitgegeven, om zo geld vrij te maken voor een nieuw belastingstelsel. Op deze manier kunnen de kosten op arbeid omlaag en dat schept meer banen.

Schadelijk

"Het gaat nu net goed. Als je extra bezuinigt, breek je de herstellende economie. Dat is uitermate schadelijk", aldus VVD-leider Rutte.

De oppositiepartijen SP en CDA blijven huiverig om de "uitgestoken hand" van premier Rutte te pakken en de coalitieplannen aan een meerderheid te helpen. D66 heeft daar minder problemen mee.

SP en CDA willen kabinet niet graag steunen, D66 wel

Tijdens het debat kwam het ook tot een stevige discussie tussen de PVV-leider Wilders en Samsom. Volgens Wilders is Samsom mede-verantwoordelijk als er in Nederland een aanslag komt.

Samsom reageerde boos: "U bent een wegloper. U kunt niet eens in de schaduw staan van Aboutaleb, Van der Laan en Marcouch".

Het debat werd gehouden vanwege de Provinciale Statenverkiezingen, volgende week woensdag. Het woord Provinciale Statenverkiezingen is tijdens het Pauw-debat echter maar een keer in de mond genomen, door CDA-leider Buma. En Buma grapte daarbij: "En daarmee ben ik de winnaar van het debat."

Het woord Provinciale Statenverkiezingen werd een keer genoemd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl