Reizigers wachten op hun trein op treinstation Rotterdam Centraal ANP

Rond Rotterdam zijn tussen 15.00 uur en 16.30 uur enkele treinen uitgevallen en vertraagd door acties van NS-personeel. De werknemers voerden actie na een nieuw geval van agressie tegen medewerkers in de afgelopen nacht. 

Vannacht werd een conductrice verbaal bedreigd door een 25-jarige man. Een beveiligingsambtenaar schoot haar te hulp. Toen hij de man probeerde te arresteren, werd die gewelddadig. De beveiliger hield een gekneusde rib over aan het voorval. 

Geweldplegers

Het personeel in Rotterdam legde het werk vanmiddag neer en eist maatregelen. Volgens een woordvoerder van de NS kwam de werkonderbreking als een verrassing. 

NS-medewerkers willen dat de spoorwegpolitie terugkeert op de stations en dat geweldplegers strenger worden gestraft, meldt FNV Spoor. Ook eisen ze dat er minimaal twee conducteurs worden ingezet op treinen die 's avonds en  in het weekend rijden. 

Door acties van NS-personeel vielen er treinen uit NOS
'Het is niet normaal, we kunnen ons werk niet meer doen'

Maatregelen

In Den Haag is vanavond topoverleg tussen de NS, de spoorvakbonden en leden van het kabinet over de aanpak van agressie tegen spoorpersoneel. NS en de bonden vragen om meer maatregelen bij interim-minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Later op de avond reden de treinen weer volgens de normale dienstregeling. 

STER reclame