NOS Nieuws

KPN en Vodafone stoppen met uitvoeren wet bewaarplicht

Provider KPN en dochterondernemingen XS4ALL en Telfort gaan stoppen met het uitvoeren van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Wat er gaat gebeuren met gegevens die al zijn opgeslagen, is nog niet helemaal duidelijk. Een woordvoerder van KPN zegt dat het bedrijf "in overeenstemming met de wet handelt, ook als dat betekent dat er gegevens weggegooid moeten worden".

Ook Vodafone laat weten te zullen stoppen met het bewaren van gegevens die het volgens de wet moest opslaan. Welke gevolgen dat precies heeft zoekt het bedrijf nog uit.

Providers mogen volgens de wet nog wel gegevens verzamelen die belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan het opmaken van een factuur. Hier gelden andere regels en termijnen voor.

Hoger beroep

Het ministerie laat in een reactie weten de uitspraak van de rechter te betreuren "met het oog op de opsporing en vervolging van misdrijven" en kijkt nu naar de mogelijkheden van een hoger beroep. Ook meent het ministerie dat het "voldoende aannemelijk heeft gemaakt" dat het gebruik van historische bel- en mailgegevens noodzakelijk zijn voor het opsporen van "bepaalde vormen van criminaliteit".

Er komt nu een aanpassing van de wet. De uitspraak van de rechter wordt meegenomen in het wetsvoorstel "zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd".

T-Mobile en Ziggo, waar ook UPC onder valt, willen nog niet inhoudelijk reageren.

De oppositiepartijen D66 en GroenLinks reageren opgetogen op de uitspraak van de rechter. Volgens D66-Kamerlid Verhoeven worden tot nu toe zonder aanleiding, ongericht, gegevens verzameld en worden op die manier de burgerrechten van Nederlanders geschonden. D66 wil een wet die effectiever is om de misdaad te bestrijden.

GroenLinks vindt dat de bewaarplicht nooit had mogen bestaan. Eerste Kamerlid Strik vindt het "geweldig" dat de wet nu van tafel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl