Museumbezoek met klas wordt goedkoper

Schoolklas in het Rijksmuseum ANP

Een bezoek aan het museum of een theatervoorstelling met de klas wordt goedkoper. Vervoersbedrijven introduceerden vandaag met de culturele jongerenorganisatie CJP de Schooltoer. Hiermee krijgen docenten en leerlingen met een CJP-Cultuurkaart voortaan korting op de prijs van een kaartje in het openbaar vervoer.

Met de NS-Schooltoer kunnen leerlingen tijdens daluren voor zeven euro per persoon reizen in alle treinen van onder meer NS, Arriva en Syntus. Een kaartje van GVB-Schooltoer kost 3,50 euro, waarmee scholieren 24 uur lang onbeperkt kunnen reizen met de bus, tram en metro in Amsterdam.

Besparing

"Voor het bezoeken van een museum of theatervoorstelling moet vaak gereisd worden en dat is een flinke kostenpost voor scholen", zegt CJP-directeur Walter Groenen. Volgens hem besparen ze met de Schooltoer tientallen euro's per activiteit.

De CJP werd in de jaren 60 ingevoerd om jongeren uit arbeidersgezinnen met cultuur in aanraking te laten komen, omdat dat dat van huis uit niet gebeurde. Eind jaren 90 werd de CJP gekoppeld aan het verplichte vak CKV op middelbare scholen. Scholieren krijgen een gratis pas waarmee ze voordelig naar bijvoorbeeld de film of theater kunnen.