AFP
NOS Nieuws

Japan herdenkt slachtoffers tsunami Fukushima

In Japan worden de slachtoffers van de tsunami herdacht die het land vier jaar geleden trof. Heel Japan was om 14.46 uur lokale tijd (05.46 uur in Nederland) een minuut stil.

Vier jaar geleden beefde op dat moment de bodem van de oceaan ten oosten van het land. Het veroorzaakte een vloedgolf die de Japanse kust overspoelde en aan bijna 19.000 mensen het leven kostte.

Koelwater

Op verschillende plaatsen in het land wordt vandaag gebeden voor de slachtoffers. In Tokio was er een ceremonie die werd bijgewoond door nabestaanden, premier Abe en keizer Akihito.

De beving was met 9,0 op de schaal van Richter een van de zwaarste wereldwijd sinds 1900.

Ook de kerncentrale in Fukushima werd getroffen. Drie van de vier reactoren waren toen in werking en raakten zwaar beschadigd, waarbij radioactief materiaal vrijkwam. Vier jaar na de tsunami heeft de leiding van de centrale nog steeds grote moeite om het radioactief koelwater binnen de reactoren te houden.

'We bidden om onze familie te herdenken'

Een groot deel van de regio is onbewoonbaar. De wederopbouw verloopt traag. 230.000 Japanners kunnen niet terug naar hun huis en tienduizenden mensen leven nog steeds in noodwoningen.

Na de ramp werden alle 48 Japanse kerncentrales uitgeschakeld. De regering werkt nu aan plannen om kerncentrales weer op te starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl