De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström AFP

De Zweedse regering heeft een wapenorder van Saudi-Arabië ter waarde van meer dan een half miljard euro afgezegd vanwege een conflict over mensenrechten. Die zijn een speerpunt in het buitenlandbeleid van de sociaal-democratische regering die Zweden sinds oktober bestuurt. 

Minister van Buitenlandse Zaken Wallström had begin dit jaar in het parlement dan ook geen goed woord over voor de Saudische regering, toen de blogger Raif Baidawi een eerste serie van vijftig van in totaal duizend stokslagen kreeg. Ook zei ze dat de Saudiërs vrouwenrechten schenden en noemde ze Saudi-Arabië een dictatuur.

Maandag verhinderde Saudi-Arabië dat Wallström een bijeenkomst van de Arabische Liga toesprak. Tijdens die bijeenkomst werd, waarschijnlijk door toedoen van Saudiërs, een resolutie aangenomen die de uitspraken van Wallström in het Zweedse parlement veroordeelde. 

Nu is bekendgemaakt dat Zweden een levering heeft afgezegd van militaire systemen, trainingen en technologie die in 2014 nog zo'n 525 miljoen euro waard waren. Premier Löfven ontkent dat het besluit iets met de diplomatieke rel rond Wallström te maken heeft. Volgens hem is de beslissing eerder genomen. 

Industrie

De Zweedse industrie zag het besluit al aankomen. Vrijdag schreven 31 vooraanstaande leiders uit het bedrijfsleven in een brief aan een krant dat de Zweedse reputatie als handelspartner op het spel staat. Zweedse bedrijven waarschuwen dat zo'n besluit ook gevolgen kan hebben voor bedrijven buiten de militaire sector.

STER reclame