Premier Rutte vindt dat het opstappen van minister Opstelten onvermijdelijk werd toen er een nieuw feit op tafel was gekomen. Bij het begin van het Kamerdebat over het aftreden van Opstelten en staatssecretaris Teeven zei Rutte dat administratieve informatie over de deal met Cees H. toch beschikbaar was in zijn organisatie. 

"Dat had eerder moeten gebeuren en de minister heeft toen voor zichzelf de conclusie getrokken om terug te treden." Volgens Rutte heeft Opstelten daarmee zijn volle verantwoordelijkheid genomen, zoals dat hoort. Hij noemde het wrang dat Opstelten het veld moet ruimen op het moment dat hij de gezochte informatie op tafel heeft gekregen.

Veiliger

Rutte heeft respect voor de stap van Opstelten, net als voor het besluit van Teeven om ook weg te gaan. De premier noemde hun vertrek een verlies voor het kabinet. "We nemen afscheid van twee deskundige, hardwerkende en loyale collega's." Volgens de premier hebben ze Nederland veiliger gemaakt.

Rutte zei dat hij zo snel mogelijk opvolgers wil voordragen. Maar volgens hem zijn de functies te belangrijk om overhaast te besluiten. Minister Blok neemt het ministerschap van Veiligheid en Justitie waar. Het werk van Blok als minister voor Wonen wordt zoveel mogelijk overgenomen door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.  

Regie Rutte

In het Kamerdebat sprak bijna iedereen begrip uit voor het aftreden van de bewindslieden. De oppositie zette vraagtekens bij de regierol van Rutte. Die heeft volgens velen Opstelten te lang de hand boven het hoofd gehouden en zich nonchalant uitgelaten over de gang van zaken. Ook waren er vragen over de inhoud van de deal. ChristenUnie-leider Slob wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek doet naar wat Teeven precies met Cees H. heeft afgesproken en of dat volgens de regels was. 

"Dat de zaak stinkt, is voor heel Nederland duidelijk", zei SP-leider Roemer. PVV-voorman Wilders vergeleek het ministerie van Veiligheid en Justitie met de Bermudadriehoek. 

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei dat het voor hem niet vanzelfsprekend was dat ook Teeven aftrad. Volgens Zijlstra is Teeven uit loyaliteit met Opstelten opgestapt. "Dat lijkt mij gezien de situatie en alles wat eromheen heeft gespeeld begrijpelijk. Daar heb ik respect voor."

STER reclame