Wikipedia

Stichting Wikimedia, de organisatie achter de online encyclopedie Wikipedia, sleept de Amerikaanse inlichtingendienst NSA voor de rechter. Oprichter Jimmy Wales vindt dat de NSA een aantal grondrechten schendt.

Wales zegt dat de vrijwilligers en lezers van Wikipedia hun anonimiteit dreigen te verliezen. Omdat de Amerikaanse inlichtingendienst op grote schaal gegevens verzamelt, krijgt die ook informatie binnen over de mensen die bijdragen leveren voor de online encyclopedie.

"Neem bijvoorbeeld een Wikipedia-gebruiker uit Caïro die een pagina over de oppositie wil bewerken", zegt Wales. "Doordat de Egyptische en Amerikaanse inlichtingendiensten informatie uitwisselen, riskeert die zijn privacy en zijn veiligheid." 

Vrijheid

Wikipedia vindt niet als enige dat de NSA de Amerikaanse grondwet schendt. Organisaties als Amnesty International steunen Stichting Wikimedia in zijn aanklacht.

Kennis groeit alleen in een omgeving waarin privacy is beschermd.

Jimmy Wales - oprichter van Wikipedia

Zij zeggen dat de inlichtingendienst moet stoppen met het verzamelen van data. "De NSA bedreigt de vrijheid om te leren en te begrijpen. Kennis groeit namelijk alleen in een omgeving waarin privacy is beschermd."

STER reclame