PVV-Kamerlid Marcial Hernandez gaat akkoord met een schikkingsvoorstel van 500 euro, dat het Openbaar Ministerie hem heeft gedaan voor een geweldsincident in september in Den Haag.

Zijn advocaat, Van der Weide, zegt dat hij geen schuld bekent, maar dat hij van de zaak af wil. "Mijn cliënt heeft er last van. Zijn gezin heeft er last van. De partij heeft er last van."

Licht letsel

Volgens het OM kan worden bewezen dat Hernandez op 29 september op een terras op Het Plein in Den Haag geweld heeft gebruikt.

Er zijn bewakingsbeelden van het incident. Volgens de advocaat zijn die vaag, maar volgens persofficier Bos is "zonneklaar" te zien dat "er sprake is van twee geweldshandelingen, gericht op het hoofd". Het slachtoffer, een ambtenaar van Economische Zaken, liep licht letsel op.

Bos voegt eraan toe: "Laat duidelijk zijn dat het Openbaar Ministerie geen transactie aanbiedt als we ervan uitgaan dat de rechter uiteindelijk vrij zal spreken."

'Zaak afgedaan'

Het bedrag dat Hernandez moet betalen, is hoger dan voor één geweldshandeling (daar staat 370 euro voor), zegt de persofficier van justitie. "Wij hebben met die 500 euro aangeven dat er sprake is van een iets ernstiger feit."

De schikking wordt in de zogenoemde justitiële documentatie van Hernandez opgenomen. Zo'n 'aantekening' heeft minder verstrekkende gevolgen dan een veroordeling.

PVV-leider Wilders vindt dat de zaak met de schikking is afgedaan.

STER reclame