Piet Ploeg zou informatie over een sollicitatieprocedure hebben doorgespeeld
NOS Nieuws

'Meer VVD'ers verdacht van corruptie'

Justitie verdenkt twee VVD'ers in de affaire rond de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht van corruptie, meldt NRC Handelsblad. Het zijn Piet Ploeg, oud-wethouder van Stichtse Vecht en Rob Bats, oud-burgemeester in onder meer Haren. Het OM wil de berichtgeving niet bevestigen.

Volgens de krant hebben de twee geprobeerd om Bats benoemd te krijgen als burgemeester van Stichtse Vecht. Ze kregen daarvoor informatie van Kathalijne de Kruif, schrijft NRC. Zij werd onlangs opgepakt voor het schenden van haar ambtsgeheim en later kwam daar ook nog een verdenking van hennephandel en het witwassen van drugsgeld bij.

Kathalijne de Kruif

De Kruif was lid van de vertrouwenscommissie in Stichtse Vecht. Volgens NRC vertelde ze Ploeg onder meer welke casus Bats tijdens het sollicitatiegesprek zou worden voorgelegd. Ploeg speelde deze informatie weer door aan Bats. Uiteindelijk werd PvdA'er Marc Witteman benoemd.

Ploeg en Bats zouden in beeld zijn gekomen van justitie door de afgeluisterde telefoongesprekken van De Kruif. Bij Ploeg is huiszoeking gedaan.

Het OM Oost-Nederland behandelt de zaak, omdat Ploeg tot voor kort directeur bedrijfsvoering bij het OM in Utrecht was. Hij is nu voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, de stichting die de belangen behartigt van de nabestaanden van de vliegramp boven Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl