Er moeten zo snel mogelijk een nieuwe minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie komen, vindt de oppositie in de Tweede Kamer. Veel fracties vinden het onverantwoord dat minister Blok voor Wonen het belangrijke departement er tijdelijk 'bij' doet.  

"Het lijkt de zoveelste inschattingsfout van de premier, als hij denkt dat dit kan wachten op verkiezingen", zegt CDA-leider Buma. "De veiligheidssituatie wacht niet op verkiezingen."

Lachertje

PVV-leider Wilders vindt dat er vandaag nog opvolgers moeten worden benoemd. "Ik geloof dat we het enige land in West-Europa zijn, waar we een minister van Huizen en Dakbedekking hebben die verantwoordelijk is voor terreurbestrijding. Dat is een lachertje."

ChristenUnie-voorman Slob wijst erop dat het benoemen van nieuwe bewindslieden niets te maken heeft met de Provinciale Statenverkiezingen en dat het dus van belang is dat dit niet over volgende week woensdag heen worden getild. 

Te luchtig 

De oppostiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat Rutte zaterdag nog in het AD zei dat hij achter Opstelten staat en hem opnieuw als minister zou benoemen. "Dat is een inschattingsfout", zegt SP-leider Roemer. 

Buma vraagt zich af hoe het kan dat de premier het afgelopen weekend nog heel luchtig deed alsof er niks aan de hand was. "Terwijl heel Nederland zag: er is wèl een probleem."

Verkiezingen

Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer nog vandaag met premier Rutte over de gang van zaken, die volgens de meeste oppositiepartijen geen schoonheidsprijs verdient. Eigenlijk stond er een debat met Opstelten en Teeven op de agenda. 

Van der Staaij van de SGP zegt het verrassend te vinden dat de twee al zijn vertrokken, voordat zij in de Kamer verantwoording hebben afgelegd. "Het was staatsrechtelijk zuiverder geweest als zij dat na een debat hadden gedaan. Tegelijkertijd zien we in de parlementaire geschiedenis dat het heel vaak anders gaat."

Wilders hoopt dat het debat ertoe leidt dat het hele kabinet vertrekt en dat er verkiezingen worden uitgeschreven. 

STER reclame