De politie greep in toen de studenten hun mars naar Rangoon wilden voortzetten
NOS Nieuws

Politie in Birma slaags met protesterende studenten

Honderden politieagenten zijn in Birma slaags geraakt met demonstrerende studenten. De betogers werden geslagen met de wapenstok en naar vrachtwagens gesleurd.

Ooggetuigen zeggen dat sommige studenten gewond zijn geraakt, onder meer aan hun hoofd. Een aantal betogers is gearresteerd.

Politie slaat studentenprotest uiteen

De studenten betogen tegen een nieuwe onderwijswet, waarin volgens hen de overheid een te grote rol speelt. Ze vinden dat de academische vrijheid in het geding is.

Mars naar Rangoon

Ruim een maand geleden begonnen ze met een symbolisch protest. De studenten wilden een mars houden van Mandalay, in Midden-Birma, naar Rangoon in het zuiden. De politie hield hen tegen bij Letpadan, zo'n 140 kilometer ten noorden van Rangoon. De betogers mochten niet verder lopen. Daar zitten ze nu al ruim een week.

Vandaag leek er een overeenkomst te zijn tussen de twee partijen. De studenten zouden met vrachtwagens naar Rangoon worden gebracht om daar te demonstreren. Maar de betogers gingen niet akkoord met de eis dat ze geen leuzen mogen roepen of vlaggen mogen dragen.

De studenten probeerden door het politiekordon heen te breken, waarna de gevechten uitbraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl