NOS / Joris van de Kerkhof

Nooit meer tegen de wind in fietsen over de Afsluitdijk. Het 'wind-mee-arrangement' van de Friese afdeling van de ChristenUnie moet dat mogelijk maken. Op initiatief van die partij onderzoekt de provincie onder meer of het mogelijk is of fietsers de bus kunnen nemen als het te hard waait of regent.

De Afsluitdijk krijgt binnenkort een grote opknapbeurt. Volgens de christelijke partijen aan beide kanten van de Afsluitdijk een goed moment om het fietsen over de dijk te stimuleren. Zo moet de dijk aantrekkelijker worden voor toeristen. En misschien worden forenzen ook verleid om met de wind mee te fietsen.

Fietsreparatiepunt

Bij het Vlietermonument op de Afsluitdijk, precies op de plek waar in 1932 de dijk werd afgesloten, licht CU-lijsttrekker Anja Haga de plannen toe. 

Naast bussen voor fietsers moeten er aan het begin van de dijk ov-fietsen verhuurd gaan worden. En ongeveer midden op de dijk moet een fietsreparatiepunt komen, want je zult daar maar een lekke band krijgen. Ook moeten er oplaadpunten voor elektrische fietsen komen.

Haga heeft een folder bij zich in de vorm van een fiets. Er staat ook een foto op van de Friese lijsttrekker. In de regen en met wind tegen genomen in de buurt van de sluizen bij Noord-Holland. "Het waaide echt ontzettend hard toen", zegt Haga. Tegen de wind in fietsen kan natuurlijk ook, zegt ze, maar dan ben je na de 32 kilometer lange Afsluitdijk wellicht zo vermoeid, dat je op de terugweg graag in de bus wil uitrusten.

Weggestemd

Haar collega Michel Klein van de ChristenUnie-SGP in Noord-Holland diende hetzelfde voorstel in. In Friesland was een grote politieke meerderheid voor het onderzoek, in Noord-Holland was het precies andersom. "Dat verbaasde ons enorm. De gedeputeerden willen het aan de markt overlaten. Maar we vroegen niet aan de provincie of ze zelf het fietspunt wilden gaan bemannen, we vroegen om een onderzoek naar de mogelijkheden."

Klein heeft er alle vertrouwen in dat het Friese onderzoek uitwijst dat het plan door kan gaan. Dat is dan de invloed die uit Friesland door Noord-Holland waait, zegt hij.

STER reclame