Verslaggever Xander van de Wulp over aftreden bewindslieden

Gisteravond ging het snel: toen politiek Den Haag zich voorbereidde op een spannend debat met minister Opstelten, dat vandaag moet worden gehouden, besloot die om af te treden. Staatssecretaris Teeven vertrok ook. Acht dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen waren plotseling twee VVD-bewindslieden weg. Wat was de druppel? Hoe zat het nou met die Teevendeal? En wie neemt eigenlijk hun taken waar?

Om met het laatste te beginnen: dat doet minister Blok voor Rijksdienst en Wonen. Ook hij is van de VVD en doet Justitie er voorlopig bij. Na de verkiezingen van 18 maart worden de opvolgers voor Opstelten en Teeven benoemd. Het enige wat al vaststaat is dat die van de VVD zullen zijn. 

Wat was de druppel om af te treden?

Dat was een 'schermprint'. Zo werd althans het bewijsstuk genoemd dat aantoont dat de staat in 2001 inderdaad 4,7 miljoen gulden overmaakte aan crimineel Cees H. Opstelten heeft altijd gezegd dat H. een veel lager bedrag had ontvangen. Hardmaken kon hij dat niet, want er was geen bonnetje van de deal. Maar vorige week kwam Nieuwsuur met bewijs dat H. wel degelijk 4,7 miljoen gulden had ontvangen. Opstelten stuurde zijn ambtenaren opnieuw op pad en deze keer vonden ze wel wat: een digitaal bewijs van de overschrijving aan H. Zo kwam vast te staan dat Opstelten de Kamer verkeerd had geïnformeerd - een politieke doodzonde. Fred Teeven, die in 2001 nog officier van justitie was en de deal met H. sloot, vertrekt ook omdat zijn geloofwaardigheid weg is. Het is overigens gebruikelijk dat staatssecretarissen opstappen als 'hun' minister vertrekt.

Heel kort: wat was nou die Teevendeal met Cees H.? 

Justitie legt in 1993 beslag op geld en goederen van drugshandelaar Cees H. Het gaat om miljoenen. Officier van justitie Teeven wil H. onteigenen, maar dat lukt niet. Na zeven jaar wordt daarom een deal gesloten: H. betaalt de staat 750.000 gulden boete en krijgt de rest terug - belastingvrij. Justitie wast op die manier 4,7 miljoen gulden wit voor H. De Belastingdienst wordt inderdaad overal buiten gehouden. 

Er is vandaag toch een debat. Waarom?

De Tweede Kamer heeft nog steeds veel vragen over de deal, en over de informatiepositie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Opstelten en Teeven zijn dan weg, de vragen zijn dat niet. Daarom wil de oppositie vandaag toch graag in debat, met premier Rutte. Of dat debat er echt komt, is nog onduidelijk. Wat het kan ophelderen, is ook niet duidelijk. Rutte staat verder van de zaak af van de hoofdrolspelers Teeven en Opstelten.

Gaat de VVD nog last krijgen van deze zaak? 

Opstelten en Teeven waren twee uithangborden van de VVD. Opstelten was de nestor van dit kabinet en ook een tijdje voorzitter van de VVD. 'Crimefighter' Teeven was de man van law and order. Dat uitgerekend dit duo nu vertrekt, is een zware klap voor de liberalen. 

Acht dagen voor de verkiezingen komt alle negatieve publiciteit slecht uit. De storm rond ex-Kamerlid Mark Verheijen was net gaan liggen. Maar vandaag domineren toch weer twee opgestapte VVD-politici de voorpagina's.

STER reclame