NOS Nieuws

Bewindslieden Opstelten en Teeven treden af

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie stappen op. Dat hebben ze vanavond op een persconferentie gemeld.

Opstelten zegt de volle verantwoordelijkheid te dragen voor de onduidelijkheid die ontstond over de afwikkeling van de zogenoemde 'Teevendeal'. Staatssecretaris Teeven zegt dat hij niet meer geloofwaardig kan werken als staatssecretaris.

Vandaag dook er toch bewijs op dat Justitie in 2001 4,7 miljoen gulden heeft betaald aan drugscrimineel Cees H., de Teevendeal. Opstelten zei eerder tegen de Tweede Kamer dat hij niet wist hoeveel er was overgemaakt en dat er geen bewijs van de deal was.

Onduidelijkheid

Opstelten: "Gedurende een te lange periode is onduidelijkheid blijven bestaan over afwikkeling van deze schikking. Hiervoor draag ik mijn verantwoordelijkheid en daarom heb ik zojuist mijn ontslag aangeboden aan de koning." Opstelten zegt dat de informatie eerder "ontsloten" had moeten worden en dat hij een ultieme inspanning heeft laten verrichten om het toch boven water te krijgen.

Aftredend staatssecretaris Teeven zei dat hij niet meer geloofwaardig kan opereren. "Dat is niet alleen formeel. Dat is ook omdat de minister moet aftreden vanwege de Teevendeal."

Onverteerbaar

Teeven vindt het "onverteerbaar" dat Opstelten is opgestapt. "Het is iets dat me persoonlijk raakt." Teeven benadrukte nogmaals dat er met de deal zelf niets mis was. "Dat was een deal voor volk en vaderland."

Opstelten en Teeven beantwoordden geen vragen na afloop van de persconferentie.

Premier Rutte liet in een verklaring weten begrip te hebben voor het besluit van de twee bewindslieden, en bedankte de twee. "Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen." Opstelten was met zijn 71 jaar de nestor van kabinet-Rutte.

Er worden voorlopig geen opvolgers benoemd, pas na de verkiezingen op 18 maart worden er kandidaten aangewezen. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) neemt tijdelijk waar voor Opstelten en Teeven.

Niet goed gezocht

Opstelten en Teeven kwamen zwaar onder vuur te liggen nu er vanmiddag toch bewijs werd gevonden van de Teevendeal, in de vorm van een digitale bevestiging. Op de schermprint uit een computersysteem dat niet meer wordt gebruikt, is het bewijs te zien van de betaling aan de advocaat van Cees H. Dat bewijst volgens politiek redacteur Xander van der Wulp dat er destijds niet goed is gezocht.

Onder meer ex-PVV'er Bontes had aangekondigd morgen een motie van wantrouwen in te willen gaan dienen. Ook andere leden van de oppositie hadden grote vraagtekens bij de nieuwste ontwikkelingen. Er zou morgen een debat zijn, maar het is nog onduidelijk of dat doorgaat. Onder meer D66 wil een debat met Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl