De gemeente besloot dat twee hulpbehoevenden wel zelf voor drie uur per week voor hulp konden zorgen
NOS Nieuws

Huishoudelijke hulp onterecht ingetrokken

De gemeente Montferland heeft twee inwoners onterecht drie uur huishoudelijke hulp per week afgenomen. De bestuursrechter in Arnhem vindt dat de gemeente eerst had moeten onderzoeken of de personen wel zonder hulp van de gemeente konden. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor andere rechtszaken naar aanleiding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

De bewoners hadden elk 2,5 uur huishoudelijke hulp per week toegewezen gekregen. Montferland heeft, zoals vele andere gemeenten in Nederland, besloten dat iedereen wel drie uur hulp per week zelf kan regelen, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. De twee kregen dan ook geen hulp meer van de gemeente.

Vervuilen

Volgens de WMO moet de gemeente ervoor zorgen dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. De rechter zegt in zijn uitspraak dat als er geen huishoudelijke hulp is, de twee personen het risico lopen te vervuilen en dat hun gezondheid dus wordt aangetast. Een schoon huis is een voorwaarde om thuis te kunnen blijven en dus is hulp in het huishouden een taak van de gemeente, zegt de rechter.

Ook in Utrecht boekten gedupeerden van de nieuwe zorgregels een succes. De rechter bepaalde weliswaar dat de algemene regels in Utrecht redelijk zijn, maar dat in het geval van de twee personen die naar de rechter stapten meer onderzoek moet worden gedaan of er wel goed maatwerk is geleverd. Het hoogbejaarde echtpaar kreeg voorheen 5,5 uur hulp in de week, maar sinds 1 januari 2015 nog maar ongeveer 1,5 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl