De Venezolaanse president Maduro ANP

De Verenigde Staten hebben Venezuela een ernstige bedreiging genoemd en sancties ingevoerd tegen zeven Venezolaanse regeringsfunctionarissen. Zij zouden corrupt zijn en de mensenrechten hebben geschonden. 

President Obama heeft Venezuela ook opgeroepen alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens het Witte Huis zijn de maatregelen niet bedoeld om de Venezolaanse economie of energiesector schade toe te brengen. 

Venezolaanse ambtenaren die nu en in het verleden mensenrechten schenden van Venezolaanse burgers en deelnemen aan de corruptie in publieke instellingen, zijn niet welkom in de VS.

Het Witte Huis

Vorige week zeiden de Venezolaanse autoriteiten enkele "Amerikaanse spionnen" te hebben opgepakt. Ook droeg Venezuela de VS op het aantal Amerikaanse diplomaten in het Zuid-Amerikaanse olieland binnen twee weken te reduceren tot 17, minder dan 20 procent van de huidige omvang. Ook stelde Maduro een visumplicht in voor Amerikaanse toeristen.

De linkse Venezolaanse president Maduro zegt dat de VS hem ten val wil brengen. De Amerikanen zouden een "economische oorlog" voeren, die zorgt voor schaarste. Critici van Maduro zeggen dat die schaarste komt door economisch mismanagement. Ook had het olieland last van de dalende olieprijs.

Opmaat

De verklaring dat Venezuela een ernstige bedreiging is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten wordt gezien als een opmaat naar meer sancties. Volgens deskundigen is in het verleden bij landen als Iran en Syrië dezelfde procedure gevolgd.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het land snel op de acties van de VS zal reageren. 

STER reclame