Sven Kramer en Martina Sábliková, de allround-kampioenen van 2015
NOS Schaatsen

'WK allround verdiende wereldrecords'

De zevende wereldtitel van Sven Kramer en de derde gouden plak van Martina Sáblíková bij de WK alround geven een bijna vertrouwd gevoel. Maar toch zijn deze titels niet vanzelfsprekend. NOS-analisten Rintje Ritsma en Erben Wennemars blikken terug op het toernooi.

"Het was mooi, maar ik miste wereldrecords", zegt Wennemars. "De voorpret was leuker dan het kampioenschap." Ritsma heeft daar wel een verklaring voor. "De baan is gewoon minder snel dan die van Salt Lake City, waar alle wereldrecords worden verbroken tegenwoordig. Maar het niveau gaat bij de schaatsers wel omhoog, dat is te zien."

De voorpret was leuker dan het kampioenschap

Erben Wennemars

Er zijn dan geen wereldrecords gereden, wel worden er 65 persoonlijk records genoteerd. "Maar dat is eigenlijk niet zoveel", aldus Wennemars.

Geen cadeau

"Je moet kijken naar de toptien schaatsers. Dat zijn schaatsers die ook vaak op goede banen rijden. Dat zegt iets meer over de omstandigheden. Ik geloof namelijk dat er wereldrecords gereden kunnen worden, maar de baan is gewoon niet snel nu."

  • ANP
    Sven Kramer pakt zijn zevende titel bij de WK allround
  • AFP
    Martina Sábliková wint in Calgary haar derde goud op de WK allround

Ritsma wil niet te negatief zijn. "Kramer en Martina Sáblíková hebben de titel niet cadeau gekregen. Ze moesten er wel voor vechten", beweert Ritsma.

"Dat is altijd goed om te zien. En hoewel die strijd aanwezig was, konden we na drie afstanden al zeggen dat Kramer en Sáblíková de titel gingen pakken. De hoop was er: misschien ging er nog wat gebeuren."

Zonder Kramer internationaal

Bij zowel de vrouwen als de mannen is een Noorse schaatser terug te zien op het podium. Is dat een goed teken? Wennemars: "Het is de laatste tien jaar gewoon niet internationaal geweest, omdat we Sven Kramer hadden, dat kunnen we concluderen. Kramer heeft zeven keer gewonnen. Dat maakt het heel Nederlands. Als Kramer er niet geweest was, dan was het allrounden heel internationaal geweest."

Joeskov en Pedersen hebben nu aansluiting gevonden. Dat gaatje is niet zo heel groot.

Rintje Ritsma

Het is niet zo dat Kramer de komende jaren probleemloos kampioen wordt. De concurrentie ligt op de loer. Ritsma: "Joeskov en Pedersen hebben nu aansluiting gevonden. Dat gaatje is niet zo heel groot. Pedersen is pas 22 jaar. Hij zal gaan werken om nog beter te worden, dus Kramer moet op zijn hoede blijven."

Wat is nou de conclusie van dit toernooi? "Nou, dit is in ieder geval het spannendste toernooi van het jaar geweest", zegt Wennemars. "Maar dit kampioenschap verdiende gewoon wereldrecords."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl