President Poetin
NOS Nieuws

Poetin verrassend openhartig over annexatie Krim

De Russische president Poetin heeft voor het eerst openhartig gesproken over de Russische bemoeienis met Oekraïne. In een Russische tv-documentaire vertelt Poetin hoe hij op een vroege februariochtend in 2014, na langdurig overleg met zijn geheime diensten over Oekraïne, zei: "We moeten gaan werken aan de terugkeer van de Krim naar Rusland."

Vier dagen later, op 27 februari, bezetten zwaarbewapende militairen in uniformen zonder herkenbare insignes het parlementsgebouw in de hoofdstad Simferopol. De Oekraïense provincie werd op 18 maart 2014 officieel bij Rusland ingelijfd, tot grote verontwaardiging van de westerse wereld.

Zware machinegeweren stonden opgesteld om niet langer te hoeven praten.

President Poetin

Aanvankelijk zei Rusland dat alleen de lokale bevolking zich had ingezet voor de aansluiting bij Rusland, uit onvrede met de pro-westerse regering in Kiev. Later liet het Kremlin doorschemeren dat het achter de schermen een rol had gespeeld bij de annexatie.

Het is nog onbekend wanneer de staatszender Rossiya-1 de documentaire Huiswaarts uitzendt. Maar Poetins uitspraken zijn al naar buitengekomen in de trailer. Daarin zegt de president ook dat Russische troepen begin vorig jaar klaarstonden om in Oekraïne de pro-Russische president Janoekovitsj "te redden". Na maandenlange demonstraties tegen zijn bewind was Janoekovitsj uit Kiev gevlucht, en zou hij zich ophouden in de oostelijk gelegen stad Donetsk.

"Hij liep het risico vermoord te worden", zegt Poetin in de trailer. "We stonden klaar om hem uit Donetsk te halen. Zware machinegeweren stonden opgesteld om niet te lang te hoeven praten."

Poetin: We moeten werken aan de terugkeer van de Krim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl