Op het Merwedeplein in Amsterdam beginnen vandaag de opnames voor de eerste Duitse bioscoopfilm over Anne Frank. Er wordt vandaag en morgen gefilmd op het plein, waar de familie Frank woonde voordat deze onderdook. 

Fietsenrekken en motoren zijn verwijderd om het tijdsbeeld van de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw zo goed mogelijk te kunnen schetsen. Ook het verkeer wordt omgeleid. Morgen wordt er regen gesimuleerd met sproeimachines.

De film wordt geproduceerd door het Duitse Zeitsprung Pictures in samenwerking met het Anne Frank Fonds in Basel.  

Gevlucht

De familie Frank vond op het Merwedeplein een woning nadat ze in 1933 waren gevlucht uit Anne's geboortestad Frankfurt. Anne was toen vier jaar oud. 

In Duitsland was Adolf Hitler aan de macht gekomen en werden de omstandigheden voor Joden steeds grimmiger. In Nederland voelde het gezin zich weer veilig. 

Anne Frank (links) spelend met vriendin Hanneli Goslar op het Merwedeplein ANP

Confronterend

Dat veranderde in mei 1940. Nederland werd bezet en ook hier kreeg de familie Frank meer en meer te maken met anti-Joodse maatregelen. Zo moesten Anne en haar zus Margot naar een speciale Joodse school, mocht hun vader Otto geen eigen bedrijf meer hebben en moesten Joden een Jodenster dragen. Ook waren er razzia's: Joden werden opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht.

De producent van de nieuwe film over Anne Frank waarschuwt de bewoners rond het Merwedeplein dat de opnamen als confronterend kunnen worden ervaren. 

'Alles wat modern oogt moesten we weghalen'

Achterhuis

Er wordt niet gefilmd in het Achterhuis aan de Prinsengracht, waar Anne haar wereldberoemde dagboek schrijft. Het Achterhuis is van buiten te sterk veranderd sinds de familie Frank er in 1942 onderdook. 

Scènes in de schuilplaats worden opgenomen in filmstudio's in Duitsland. Wel vinden er tot en met 17 maart opnamen plaats op de Brouwers- en Leidsegracht. 

Anne Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis werden in augustus 1944 verraden en opgepakt. Anne stierf in maart 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ze was 15 jaar oud. 

Eerdere films

Het dagboek van Anne Frank is vaker verfilmd. De eerste speelfilm wordt in 1959 gemaakt in de VS. The Diary of Anne Frank won drie Oscars. Daarna zijn er nog zeven speelfilms gemaakt, allemaal Amerikaanse of Britse producties.

In Nederland zijn alleen documentaires over Anne Frank uitgekomen. Vorig jaar ging in Amsterdam het toneelstuk ANNE in première. 

De Duitse productie is eind dit jaar of begin volgend jaar klaar.

STER reclame