Studio Voetbal 8 maart 2015

'Moeilijk om als voorzitter verleiding te weerstaan'

Als een voorzitter van een profclub in de war raakt, kan het verkeerd gaan, zoals bij Joop Munsterman en FC Twente. "Het is verschrikkelijk moeilijk om de verleiding te weerstaan", stelde Heracles Almelo-voorzitter Jan Smit in Studio Voetbal. "Iedere voorzitter is ook supporter en de druk is groot. Je wordt onder druk gezet door de sponsoren en door de fans."

"De voetbalsport is een beetje verslavend", vervolgde Smit. "Al die voorzitters die zich laten verleiden, laten zich leiden door de waan van de dag. Het belangrijkste is om niet in de war te raken. Dat leerde ik van een van mijn grote voorbeelden, Riemer van der Velde (oud-voorzitter van sc Heerenveen, red.)."

Journalist Sjoerd Mossou schreef deze week een column in het AD, met de titel 'Vaarwel Joop Munsterman, de laatste der megalomane voorzitters'. Hij ziet een patroon. "Ze redden de club, komen op een keerpunt en laten de club in ellende achter", zei Mossou in Studio Voetbal. "Het zijn wel mensen die kleur geven aan het voetbal, maar vaak gaat het ergens mis."

Smit: voetbal is verslavend

Boekhouding

Smit zag de huidige problemen bij buurman Twente niet aankomen. "Ik heb nooit de boekhouding gezien, maar dacht wel eens: Hoe kan dit?", aldus Smit. "Volgens Joop kon het niet misgaan. Op een bepaald moment kom je geld tekort als je meer uitgeeft dan er binnenkomt."

Bert van Marwijk vroeg zich af hoe het zo fout kon gaan bij Twente. "Is het het stadion? De salarissen?" Volgens Smit het laatste: "Op een gegeven moment ging het verhaal dat spelers in Nederland alleen bij Ajax en Twente nog veel konden verdienen."

"Twente werd kampioen en de supporters verwachten dat het nog een keer gebeurt", aldus de oud-bondscoach. "Ze wilden mee met de topclubs, maar als je een paar keer je doelstellingen niet haalt, gaat het hard."

"Het lijntje is dun", aldus Mossou. "Als regioclub kom je Ajax, Feyenoord en PSV nooit voorbij. Twente leefde in de waan dat ze een topclub konden worden, maar dat kan niet. Twente krijgt nooit de inkomsten van die clubs, maar ze kochten met Leroy Fer wel een speler van Feyenoord."

"Waar ligt het probleem van Twente?"

Dilemma

Bij Feyenoord lijkt de financiële crisis voorbij, maar de club wil nog geen risico's nemen. "Fred Rutten wilde dat wel", aldus Mossou. "Het is een dilemma. Durf je wel of niet iemand te halen?"

Rutten trok zijn conclusies en kondigde zijn vertrek bij Feyenoord aan. Zijn opvolger is nog niet bekend, maar volgens Mossou is de combinatie Jean-Paul van Gastel/Giovanni van Bronckhorst de belangrijkste optie.

Bert van Marwijk sluit zichzelf uit als kandidaat. Hij wil niet meer als coach in Nederland werken. "Ik ben al twee keer trainer van Feyenoord geweest, dus dat vind ik onverstandig", aldus Van Marwijk. "Als een club mij vraagt om te helpen, is dat wat anders, maar niet meer als coach. Ik vind het prima zo."

Van Marwijk: geen coach meer in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl