ING: veel huizenprijzen stijgen niet meer

In grote delen van Nederland zullen de woningprijzen de komende tien jaar niet of nauwelijks stijgen. Dat zeggen economen van ING in een onderzoek naar toekomstige ontwikkelingen in de woningmarkt.

De onderzoekers keken naar alle aspecten die de prijs van een woning bepalen: zoals de vergrijzing, de groei van het inkomen, bouwplannen in de regio's, de strengere eisen voor een hypotheek en de verwachte rente.

In gebieden waar de prijzen nu dalen, of maar heel licht stijgen, zal dat de komende tien jaar zo blijven. Alleen daar waar de prijzen nu flink omhoog gaan, zoals de steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht, zullen de woningen de komende tien jaar duurder worden. Maar die stijging vlakt af.

De ING-economen waarschuwen ervoor dat woningbezitters zich niet rijk moeten rekenen, door ervan uit te gaan dat de prijsstijgingen in de steden later ook in de rest van het land zullen plaatsvinden.

Marieke Blom, hoofdeconoom van ING: "Dus wachten met het verkopen van je huis in de verwachting dat de prijzen stijgen, hoeft niet."

STER reclame