Yassin Ayoub juicht na de derde treffer van FC Utrecht

FC Utrecht walst thuis over AZ heen

AZ is op bezoek bij FC Utrecht tegen een onverwachte nederlaag opgelopen. Utrecht won dankzij een sterkte start met 6-2 van AZ, dat daardoor de derde plaats kwijtraakte aan Feyenoord.

AZ had in eigen huis met 3-0 verloren van FC Utrecht, maar na vijf zeges in de laatste zes duels begon het niettemin als favoriet aan de wedstrijd tegen Utrecht in de Galgenwaard. Maar waarmaken kon het de verwachtingen niet. Sterker nog, na een kwartier kon de wedstrijd al als verloren worden beschouwd.

Waar Utrecht in Alkmaar 37 minuten nodig had om drie keer te scoren, stond het nu na 17 minuten al 3-0. De eerste de beste aanval leverde Utrecht al de 1-0 op dankzij Willem Janssen die een voorzet van Sébastien Haller hard binnenkopte. En in de tiende minuut liet Mark Diemers AZ-doelman Esteban kansloos met een ziedend afstandsschot. De 3-0 was een door Haller benutte penalty, toegekend na een ongelukkige handsbal van Mattias Johansson.

Mark Diemers (l) heeft FC Utrecht op 2-0 gezet
    Rob Alflen en Harry van den Ham zijn blij met de ruime voorsprong: 3-0
    AZ-trainer John van den Brom en zijn assistent Marco van Basten (l)

Utrecht besloot het in de tweede helft rustiger aan te doen en dat bood AZ de gelegenheid uit de schulp te kruipen. Het offensiefje leverde de 3-1 op van de na rust ingevallen Aron Jóhannsson. Even had Utrecht het daarna lastig, maar hands van Wesley Hoedt leverde Utrecht opnieuw een penalty op en ook die werd benut door Haller.

Kristoffer Peterson, die zes weken absent was vanwege een kaakbreuk, opgelopen na een handgemeen met Anouar Kali, tekende met een prachtige boogbal in de kruising voor de 5-1. Het werd in de slotminuten nog 6-2 door een eigen doelpunt van Gevero Markiet en een treffer van Edouard Duplan.