Ruben Ligeon kopt de bal na een inzet van Lex Immers uit het doel van NAC Breda. Arbiter Pieter Vink krijgt het signaal dat de bal toch de doellijn is gepasseerd.

Eenvoudige zege Feyenoord op NAC

Feyenoord heeft in De Kuip een eenvoudige overwinning (3-0) op NAC Breda geboekt. De Rotterdammers waren voor rust oppermachtig, maar kregen de bezoekers pas na meer dan een uur spelen echt op de rug.

Het systeem van de doelvlakbewaking bewees in De Kuip al in de eerste tien minuten zijn nut. Na twee minuten schoot Elvis Manu tegen de onderkant van de lat. De bal stuitte deels achter de doellijn, maar niet helemaal. 'No goal', las arbiter Pieter Vink op zijn horloge. Gezien de snelheid van de bal had de arbitrage er anders naar moeten gissen.

Na tien minuten gaf Vinks uurwerk aan dat er wel was gescoord. Bij een hoekschop kopte Ruben Ligeon de bal na een schot van Lex Immers uit de doelmond, maar hij deed dat een paar centimeter achter de lijn. Vink gehoorzaamde Hawk-Eye; een havik ziet nu eenmaal scherper dan een vink.

Amper bijbenen

Die voorsprong voor de thuisploeg was even logisch als verdiend. In de opening was het eenrichtingsverkeer. NAC kon het bewegings- en baltempo amper bijbenen en zag de bal vooral voorbij flitsen. Als de Brabanders al aan de bal kwamen, dan was het steeds van korte duur. Feyenoord bleef kansen creëren, maar Terence Kongolo schoot van dichtbij tegen Manu aan. Diezelfde Manu mikte oog-in-oog met Jelle ten Rouwelaar recht op de doelman.

NAC, dat nog steeds amper van de eigen helft kwam, haalde zodoende met een acceptabele stand de rust. Vroeg in de tweede helft waagde Mats Seuntjens zelfs een schot. Ruim naast, dat wel, maar het was voor NAC een signaal dat het zeker nog niet hopeloos was. Feyenoord liet het tempo bovendien wel erg ver zakken. Die verslapping bood de bezoekers de kans in de wedstrijd te groeien.

Op zijn wenken bediend

Dat leidde tot een kans voor Ruben Ligeon. Hij was eerder bij de bal dan doelman Kenneth Vermeer. In plaats van zelf te schieten legde hij af, waarop Sven van Beek nog net kon ingrijpen. Fred Rutten had na een uur spelen genoeg gezien. Met een dubbele wissel (Anass Achahbar en Jean-Paul Boëtius voor Manu en Jens Toornstra) hoopte de coach op nieuwe impulsen. Hij werd al na een minuut op zijn wenken bediend. Boëtius legde de bal vanaf de achterlijn bij Mitchell Te Vrede op de 'stropdas': 2-0.

Daarmee was de angel uit de wedstrijd. NAC geloofde er niet meer in en werd opnieuw overlopen. Immers en Te Vrede verzuimden eerst nog de trekker over te halen, maar een kwartier voor tijd maakte de stand-in van Kazim-Richards alsnog zijn tweede.