Het gospelboek 'Das Liesborner Evangeliar'
NOS Nieuws

Duizend jaar oud boek te koop op Tefaf

Een zeldzaam Duits evangelieboek is volgende week te koop op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Het meer dan duizend jaar oude boek is een van de weinige evangelieboeken uit die tijd die nog in particuliere handen zijn. De vraagprijs is 6,5 miljoen euro.

Het boek Das Liesborner Evangeliar is rond 980 gemaakt, maar heeft een omslag uit de 15e eeuw. Het boek stamt uit de tijd van de Ottonen, een dynastie die het Duitse rijk rond het jaar 1000 regeerde.

Het boek is zo zeldzaam dat het nooit geëxporteerd zou mogen worden als het in Duitsland was opgedoken, stelt verkoper Les Enluminures. De Parijse handelaar kreeg het antieke boek net op tijd in handen voor de Tefaf. Met een speciale koerier wordt het naar Nederland gebracht. Het boek is daarmee een van de topstukken van de kunst- en antiekbeurs.

Kunstschatten

Vanaf 13 maart zijn in het Mecc in Maastricht tienduizenden kunstwerken uit de hele wereld te bewonderen. Andere kunstschatten dit jaar zijn onder meer een tekening van Vincent van Gogh uit 1888 en twee stoelen die ontworpen zijn voor het kantoor van François Mitterrand, toen hij president van Frankrijk was.

Op de tiendaagse kunstbeurs bieden ruim 270 handelaren kunstwerken aan. Vorig jaar trok de Tefaf ruim 74.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl