Dai Shuqin houdt hoop op een veilige terugkeer van haar familieleden
NOS Nieuws

'Zolang we geen bewijs zien, houden we hoop'

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Door correspondent Marieke de Vries

Het is een van de grootste luchtvaartmysteries ooit: de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Vandaag is het een jaar geleden dat het toestel, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking, van de radar verdween. Ondanks intensieve zoekpogingen van de landen in de regio werd nooit meer iets van het toestel of de inzittenden teruggevonden.

Tot groot verdriet van de familieleden. Vooral in China is de wanhoop nog steeds groot. Van de 227 passagiers kwamen er 152 uit China. Zo'n dertig familieleden wilden vandaag bidden voor hun vermiste geliefden bij de Lama Tempel, de grootste Tibetaanse tempel in Peking.

Chinezen blijven bidden voor terugkeer familieleden.

"We zijn hier vandaag naartoe gekomen om vastberaden te laten zien dat we de uitleg van Malaysia Airlines, dat de passagiers dood zijn, niet accepteren", zegt een van de familieleden. "We komen hier bidden voor hun veilige terugkeer en we bidden ook dat de waarheid zo snel mogelijk boven tafel komt."

Dai Shuqin verloor vijf familieleden; haar zus en echtgenoot, hun dochter en haar man en hun eenjarig zoontje. Op haar T-shirt staat "MH370, waar is de waarheid?"

"Aan boord zaten onze familieleden, geen spullen of goederen of zo. Als ze concluderen dat het vliegtuig is neergestort dan zullen we dat accepteren, maar alleen als ze sluitend bewijs kunnen laten zien."

  • Marieke de Vries / NOS
    Nabestaanden voeren actie bij de Lama Tempel
  • Marieke de Vries / NOS
    Het verdriet onder de nabestaanden is nog altijd groot
  • Marieke de Vries / NOS
    Veel actievoerders verloren directe familieleden
  • Marieke de Vries / NOS
    "Het vliegtuig zou niet vermist moeten zijn" en "Wij moeten niet opgeven"
  • Marieke de Vries / NOS
    "Breng onze familie terug!"
  • Marieke de Vries / NOS
    Dai Shuqin (l) en Jiang Hui

Eind januari verklaarde de Maleisische regering de verdwijning van MH370 officieel tot een "ongeluk zonder overlevenden" en daarmee was het boek voor Maleisië gesloten.

"De Maleisische regering en Malaysia Airlines zijn zoveel machtiger dan wij", zegt mevrouw Dai. "Wij zijn nobodies, dus ze proberen ons hun conclusies op te dringen. Maar dat accepteren we niet. Zolang we geen bewijs zien dat onze familieleden dood zijn, houden we hoop."

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei vandaag tijdens een persconferentie dat er verder gezocht zal blijven worden naar MH370. "Er is een jaar voorbij, maar de zoektocht zal doorgaan." Hoe de zoektocht zal worden voortgezet en of China weer vliegtuigen en schepen zal sturen, zei hij er niet bij.

De onmogelijke zoektocht naar MH370

Compensatie

Ook zei hij dat Malaysia Airlines begonnen is financiële compensatie te geven, maar daar heeft mevrouw Dai nog niets van gezien. "Ik heb geen geld of bijstand gekregen. Dit hele incident heeft mij al bijna dertigduizend euro aan reisgeld en juridische bijstand gekost. Ik moet binnenkort mijn huis verkopen."

De familieleden mochten uiteindelijk van de politie niet bidden in de Lama Tempel. In plaats daarvan hielden ze papieren omhoog met teksten als "Breng MH370 terug" en "Laat de passagiers thuiskomen". Ze tekenden een petitie waarin ze aandringen op een heropening van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl